Livet som utvecklare är hårt ibland. Men det är inte bara buggar, missade deadlines och dåligt skriven kod som man kan få klagomål på. Det vet Daniel Stenberg som ligger bakom en lång rad öppen källkod-projekt, bland annat curl och libcurl som används i oräkneliga program.

En person vars Instagram- och Spotify-konton blivit hackade har letat igenom villkorsflikarna tills hon lyckats gräva sig fram till curl – där Daniel Stenbergs namn och mejladress står tydligt utskrivna.

Läs också: Öppen källkod, men stängd kundtjänst – utvecklare har tröttnat på Github

Hon har därefter dragit sin slutsats: allt är Daniels fel.

”Jag har fortfarande inte lyckats avhacka hackarna från mitt Instagram, så om du skulle kunna tänka dig att ändra dig och återställa mitt Instagram, och säkerställa att jag inte råkar ut för fler säkerhetsbrister, skulle jag bli extremt tacksam”, skriver hon i ett mejl som Daniel Stenberg publicerat på sin blogg.

”Snälla, tänk på att det är Facebook som äger Instagram och det är storföretag som du förmodligen inte vill ska ha bevis på att du är del av en hackarliga som ger sig på Instagram och Spotify”.

danielstenberg
Daniel Stenberg – open source-utvecklare eller ledare av en internationell hackarliga? Foto: Daniel Stenberg (CC).

Techworld ringde upp Daniel Stenberg för att ställa honom mot väggen: är han i själva verket en del av en internationell hackarliga?

– Haha, nej det är jag inte. Även om det lät kul när hon sa det. Jag försökte förklara för henne att hon bara hittat mitt namn i programmet, jag förstår inte hur hon fått det till att det skulle vara fotspår efter någon hackare, säger han.

Läs också: Därför gör Apples nya språk succé bland utvecklarna

– Hon mejlade mig från början för flera månader sen och beskrev sitt problem och då svarade jag. Det var en människa som hade ett problem, och jag tyckte att jag svarade henne rätt bra på hur det låg till. Sedan dök det här upp plötsligt och hon hade inte alls köpt mina förklaringar. Då blev det lite extra roligt.

Hur ofta får du sådana här mejl?

– Ganska ofta faktiskt, jag snittar nog ett i veckan. Jag har min e-mailadress med i licensfilen för curl, och den kommer många gånger med i about-fliken i program som använder curl.

Vad brukar de fråga?

– Alla möjliga galna grejer. För någon månad sedan fick jag två olika mejl med folk som haft problem med sina gps:er i bilen. ”Hej, jag har en Toyota Corolla, jag har problem med gps:en, vad ska jag göra?”. Då blir det roligt.

I kommentarsfält på nätet har Daniel Stenberg fått gott om medhåll från open source-kollegor som fått liknande mejl. Människor som av uppgivenhet, ilska eller förvirring hört av sig till helt fel person.

Det finns gott om exempel, inte minst från Jquery-skaparen John Resig:

– Det är nog många som känner igen sig. Och det är väl svårt för många människor att veta vem de ska peka finger mot när något går dåligt. Jag förstår det. Skulle det här hända mina föräldrar, vem skulle de kontakta? Det är antagligen skitsvårt, säger Daniel Stenberg.

Läs också: Bra appar kräver för mycket jobb.