Windows 10

”Du borde skriva något om att Microsoft tvingar folk att byta till Windows 10”. Det kommer dagligen sådana mejl till redaktionen. För det är ju så många problem med Windows 10.

Det är buggigt, ofärdigt och det går inte att säga nej till uppdateringar. Windows Media Center är borta. Det finns ingen inbyggd funktion för att spela upp dvd-filmer. Och så den viktigaste invändningen, som oftast står skriven mellan raderna: det är inte Windows 7.

Dessutom spionerar Windows 10 på dig, typ. Operativsystemet samlar in data om vad du gör, och använder bland annat till att sälja annonser. Till skillnad från vem då? Facebook, Google och merparten av alla andra sajter du någonsin besökt? Det finns en anledning till att många tjänster på nätet är gratis.

Varje operativsystem har barnsjukdomar, men det argumentet biter inte längre. Det Windows 10 som lanserades i somras var inte perfekt. Det är det förstås inte i dag heller, Microsofts nya strategi är ju kontinuerliga uppdateringar, men det här är inte något du kommer att ångra för livet (Windows Vista) vi pratar om. Windows 10 har för länge sedan passerat gränsen för att klassas som ett välfungerande operativsystem.

Det är ett operativsystem fullspäckat med nya funktioner – till och med en Start-meny! – som kommer att fortsätta att utvecklas, och inte bara stå och stampa som Windows 7 och 8.1. För konsumenter och småföretag som har en av de licenserna är det dessutom gratis.

För större företag finns också flera funktioner som lockar. Efter novemberuppdateringen rekommenderar Microsoft också dem att byta, även om påtryckningarna inte är desamma. En separat appbutik för anställda, enkla verktyg för it-avdelningen och ökad säkerhet är några av säljargumenten.

Det kan också tilläggas att Microsoft beskriver Windows 10 som sitt ”slutgiltiga” operativsystem. När du väl slutat tjura och skaffat det behöver du aldrig gå igenom en så här uppslitande process igen, grattis!

Och ja, det finns legitima skäl att behålla Windows 7 eller 8.1. Som att hela företagsmiljön använder ett äldre operativsystem. Som att du har livsviktig mjukvara eller hårdvara som inte fungerar i Windows 10. Som att datorn inte står pall för systemkraven.

Men vet du vad som inte är ett giltigt skäl? Att du inte har lust att göra som Microsoft säger.

För visst förstår jag irritationen över Microsofts bryska tag. De ständiga påminnelserna, de illa dolda hoten, hårdvarubegränsningarna och faktumet att Windows 10 inom kort blir en rekommenderad uppgradering. Det är inte speciellt snyggt skött.

Men nästa gång du irriterar dig över det kan du väl tänka efter: har du verkligen ett bra skäl att inte uppgradera? Svaret är förmodligen nej, och då är det dags att ge efter för påtryckningarna, istället för att klamra dig fast vid ett operativsystem vars dagar är räknade.

Läs också: Windows 10 för företag - bra eller dåligt?