robot

Nu kan vi alla bli robottränare. Google har startat en gratis onlinekurs i djup maskininlärning, deep learning, för entusiaster som vill prova på det.

Kursen finns hos utbildningssajten Udacity och är upplagd över tre månader, beräknat på sex timmar i veckan. Det ingår fyra föreläsningar och en rad övningar i Googles nyligen open sourcade program Tensorflow.

Den är kanske inte riktad mot helt gröna personer, snarare är det fortbildning för ingenjörer och utvecklare som vill jobba med artificiell intelligens.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Djup maskininlärning går i grova drag ut på att mata en algoritm med en mängd data och sedan låta den utföra olika uppgifter utifrån datan. I takt med att algoritmen jobbar lär den sig av sina misstag och blir succesivt bättre på sin uppgift.

Ett konkret exempel är utvecklaren Andy Herd som matade Tensorflow med manus till samtliga avsnitt av Vänner och sedan lät programmet spotta ur sig nya, slumpgenererade avsnitt.

Google själva använder liknande teknik i stora delar av sin verksamhet. Från att sortera dina bilder till att känna igen din röst.