intel authenticate
Intel authenticate bygger på att användaren identifierar sig på tre olika sätt: en personlig pinkod är ett av dem.

Att lösenorden är den svaga länken i många företags säkerhet är ingen nyhet för de flesta; cirka hälften av alla attacker lyckas tack vare stulna eller missbrukade lösenord, enligt Intel.

Läs också: Är vi idioter? År 2016 och våra lösenord är fortfarande urusla.

Genom att bygga in flerfaktorsautentisering i sina senaste processorer hoppas Intel kunna ändra på det. Genom att integrera tekniken i hårdvaran blir autentiseringen både säkrare och enklare att implementera, enligt Intels Thomas Melzer.

Authenticate identifierar användaren genom att använda en kombination av upp till tre faktorer samtidigt. De är:

  • Något användaren vet, till exempel en personlig pinkod.
  • Något du har, till exempel en mobiltelefon.
  • Något användaren är, som ett fingeravtryck.

It-avdelningen kan själva välja vilka faktorer de vill använda beroende på säkerhetsnivån ett system kräver, men grundtanken är att inte bara förlita sig på att de anställda ska komma ihåg komplicerade lösenord. Förutom själva inloggningen kan tekniken användas för att automatiskt stänga datorn när användaren går ifrån sitt skrivbord.

Än så länge finns Authenticate bara i en testversion. Intel vill först testa i verkliga system innan en skarp version släpps.

Läs också: Årets värsta – och läskigaste – hack. Så var säkerhetsåret 2015.

För att kunna använda tekniken krävs en pc med sjätte generationens Core-processorer med vPro, som Intel lanserade förra veckan. Det kravet begränsar spridningen, men vill du bygga in en funktion i hårdvaran är det svårt att uppgradera existerande produkter.

intel authenticate
Räkna med att du behöver köpa en ny dator. Säkerhetstekniken är endast kompatibel med Intels allra senaste processor som lanserades förra veckan.

I dagsläget är Authenticate kompatibelt med Windows 7, 8 och 10 på klientsidan samt egna administrationsverktyget McAfee ePolicy Orchestrator och Microsofts Active Directory. Microsofts System Center Configuration Manager och Enterprise Mobility Suite kan också användas för att sköta konfigurationsarbetet.

Flerfaktorsautentisering har funnits länge, men det finns orsak att tro att ett större genombrott kan vara runt hörnet. Ökad medvetenhet om och tillgång har sänkt ribban för att rulla ut tekniken, enligt Dominic Trott, forskningschef på IDC:s europeiska säkerhetsgrupp.

Ett bra exempel på den ökade tillgängligheten är mobiler med inbyggt stöd för inloggning med fingeravtryck. Än så länge har den i första hand funnits inbyggd i dyra modeller, men det lär ändras i år. Det hjälper också att inloggning med fingeravtryck, ögon eller ansikte är ett koncept som användarna lätt förstår, enligt Dominic Trott.