Cortana

Microsoft fortsätter öppna sin källkod. Den här gången är det företagets verktyg för djup maskininlärning som landar på Github.

Computational Network Toolkit, CNTK, används i utveckling av artificiella intelligenser och ligger bland annat till grund för Cortanas röstigenkänning. Verktyget kan också användas till exempelvis bildigenkännig eller textanalys.

Microsoft hävdar att mjukvaran är mycket effektivare än konkurrenternas, som Googles öppna verktyg Tensorflow.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

– Verktygslådan CNTK är helt enkelt galet mycket mer effektiv än något vi tidigare sett, säger Xuedong Huang som är chef över Microsofts talutveckling i ett blogginlägg.

CNTK är ett skalbart system som både kan köras på en enda pc, och i datahallar med stora kluster av grafikprocessordrivna datorer. Microsoft hävdar att systemet kan skalas upp mer än något annat på marknaden, ett påstående som är hyfsat svårkollat.

Läs också: Lär dig träna en robot – Google startar gratis kurs i djup maskininlärning

Microsoft gjorde CNTK tillgänglig till forskare redan i april förra året, via den egna sajten Codeplex. Men i samband med Github-lanseringen släpps verktygen under den mer tillåtande MIT-licensen.

I höstas släppte Microsoft ett annat av sina maskininlärningsprogram, DMTK, fritt. Det fokuserar i första hand på att göra analyser av stora datamängder.