data

Miljontals kundregister, miljarders mätningar av allehanda mätbara saker, bisarra mängder information om vad vi egentligen gör på internet. En ny algoritm som kombinerar topologi och kvantdatorer ska nu knäcka nöten: vad gör man när datamängden blir för stor?

Det är i alla fall vad en grupp forskare från bland annat MIT hoppas på. Tillsammans har de lagt fram en artikel där beskriver nya metoder för att hantera massiva och komplexa problem. Nyckeln ligger i att kombinera topologi, en form av geometri, med kvantmekanik. Med de nya beräkningarna för maskininlärning hoppas de kunna effektivisera processen och minska effekterna av snedvriden data, skriver IDG News.

Läs också: Världens längsta primtal har hittats – och det är ta mig tusan obegripligt långt

Topologin tar fasta på egenskaper som inte förändras trots att figuren böjs. Vilket är särskilt användbart för att analysera kopplingar i komplicerade nätverk som hjärnans nervkopplingar eller globala internetuppkopplingar. Men också för att hitta kärnan i en stor mängd data. Dock är metoderna väldigt dyra.

Där kommer kvantmekaniken kommer in i bilden. Använder forskarna traditionella metoder för att analysera alla topologiska funktioner i informationen skulle det krävas en dator ”lika stora som universum”, för att citera Seth Lloyd, professor i maskinteknik. Problemet blir då så gott som omöjligt att lösa skriver forskarna i sin artikel.

Med deras nya algoritm och en kvantdator ska problemet istället bli betydligt mer lätthanterligt eftersom en kvantdator inte ens behöver vara i närheten så stor. Ett dataset om 300 punkter, kräver en kvantdator ”bara” 300 kvantbitar. Något som forskarna tror är möjligt inom ett par år.

Skillnaden mellan kvantdatorer och digitala är hur informationen representeras. Och skillnaden mellan kvantbitar och klassiska bitar är att den förstnämnda kan ha ett värde annat än 0 eller 1.

Läs också: Lär dig träna en robot – Google startar gratis kurs i djup maskininlärning

Enligt artikeln kan metoden användas för att förstår sammankopplingar i hjärnan och de nervkopplingar som ligger bakom vår tankeprocess, som medicinsk forskning såväl som ekonomisk.

Allting befinner sig fortfarande på ett teoretiskt plan. Men forskarna ska redan ha fått förfrågningar från intressenter som vill testa prototyper och proof-of-concept experiment.