Amazon
Amazon erbjuder ett rent gränssnitt, men använder många hemsnickrade begrepp och utspridd administration för olika funktioner vilket tar tid att lära sig.

Amazon EC2

Amazon är en gammal spelare på IaaS-området så vi har höga förhoppningar när vi påbörjar testet. Vi registrerar ett konto, anger kreditkortsuppgifter och är snart igång med att skapa en VM. Vi inser snart att vi saknar nätverkskonfiguration och får leta och söka en del innan vi förstår att man först måste skapa ett ”Virtuellt Privat Moln” (VPC) innan detta kan göras. Det görs på en separat plats och känns som ett påbygge på befintlig lösning. 
Vi känner oss lite förvirrade över den utspridda administrationen och det känns som att Amazon behöver förbättra den för att det ska bli logiskt och snyggt.

Ett VPC ger däremot möjlighet att bygga någorlunda avancerade nätverkstopologier vilket är bra och er också möjlighet att skapa site-to-site VPN för at hålla kommunikation med en VM intern. 
Mallutbudet på VM är stort och det finns massor av olika, om än statiska, konfigurationer av VM att välja på. Allt beroende på behov och plånbok. Våra prestandatester förlöper utan problem, men mätvärdena känns inte särskilt imponerande med tanke på prisbilden. Nätverksanslutningen känns rapp och fin.

En bra funktion är den automatiska lastbalanseringen som kan aktiveras som ser till att vi alltid har rätt antal VM som svarar på anslutningar från användare genom att klona upp nya instanser vid behov. Lösenorden för våra VM krypteras med ett certifikat som bara vi har tillgång till vilket ger en bra säkerhetsnivå.

Det finns flera olika sätt att prenumerera på en VM. Den kan placeras på dedikerad hårdvara mot en högre kostnad, man kan också få ner priset genom att använda ”spot-pris” som ändras ofta och beror på hur mycket fri kapacitet Amazon har i sitt moln för tillfället.

Även om de viktiga funktionerna finns tillgängliga hos Amazon så känns det hela lite ologiskt uppbyggt och vi ser fram mot att Amazon tar tag i sin portal så att vi slipper känslan av att arbeta med ett tio år gammalt system.

Specifikationer 

SLA för VM: 99.95%
Max antal CPU: 36
Max mängd RAM: 244 GB
Max mängd lagring / VM: 384 TB
Hastighet nät (Internet mot Stockholm): 469 Mbit in. 706 Mbit ut.
Hastighet disk (singeldisk på snabbaste lagring):  3000 IOPS. 93 MB/s. 5.3 ms latens.
Hastighet single CPU (Gbench3): 2554
Hastighet multi CPU (Gbench3): 29195
Tillgång till serverkonsol: Nej
Hypervisor: XEN
Fast eller dynamisk storlek på VM: Statisk
Pris/mån (Pris för max CPU och RAM): 44800 kr/mån
Pris / TB lagring / mån (snabbaste lagring utan reserverade IOPS): 1050 kr/mån

Betyg

Initiera miljön: 7/10
Gränssnitt:  15/20
Funktioner: 29/35
Prestanda (i förhållande till pris): 23/35
Total: 74/100

Fördelar:
Rik på funktioner
Mogen produkt med många kunder
Kan importera och exportera olika diskformat

Nackdelar:
Kan inte se konsol på VM​
Långsam support för att få rätt att skapa VM