Google compute
Googles Compute Engine erbjuder mycket logiskt och rent gränssnitt. Allt känns rappt och fint, servrar skapas på nolltid och har bra prestanda, om än något ojämn nätprestanda. En bra prisbild tilltalar oss, även om vi saknar tillgång till konsolen.

Google Compute

Har du redan ett Googlekonto som du använder för till exempel Gmail eller Youtube så har du redan ett konto även för Compute. Vi använder ett befintligt konto och surfar in. Vi ombeds registrera ett kreditkort och några sekunder senare är vi igång. Även här stöter vi på begränsningar kring hur många vCPU vi får använda så vi startar ett supportärende för att få detta utökat så vi kan skapa de största servrarna. Cirka tre minuter efter att vi fyllt i formuläret får vi ett mail att det hela är justerat och vi kan skapa den första servern. Snyggt!

Det finns ett hyggligt utbud av färdiga mallar och man kan också skapa egna eller skapa en ny VM baserat på en befintlig disk. Vår VM skapas otroligt snabbt och efter en kort stund loggar vi in i den och arbetar snabbt och smidigt med den. Vi ser enkelt snygg statistik kring vår VM och det syns klart och tydligt hur mycket pengar vi spenderat. 
Google erbjuder inte de största VM i testet, men 32 CPU och 208 GB RAM får anses helt okej och detta till en hyggligt låg prislapp. 
Man kan ta snapshots och det är enkelt att hantera mallar och datadiskar. Att går snabbt och smidigt att arbeta med och vi blir även nöjda med våra prestandamätningar, som visar bra värden på både disk, nät och CPU. Vi saknar möjligheten att se primär konsol och vi hade gärna sett ett ännu rikare mallutbud, men med hänsyn taget till det relativt låga priset så känner vi att vi får väldigt mycket server för pengarna hos Google. 
När vi känt på friheten hos andra leverantörer där vi kan justera CPU och RAM fritt och dessutom installera helt egna OS från egen ISO så får vi dock svårt att ge segern till Google, även om de är en stark kandidat till vinsten.

Specifikationer: 

SLA för VM: 99.95%
Max antal CPU: 32
Max mängd RAM: 208 GB
Max mängd lagring / VM: 10 TB
Hastighet nät (Internet mot Stockholm): 
878 Mbit in. 497 Mbit ut.
Hastighet disk (singeldisk på snabbaste lagring): 7600 IOPS. 237 MB/s. 2.1 ms latens.
Hastighet single CPU (Gbench3): 2507
Hastighet multi CPU (Gbench3): 34756
Tillgång till serverkonsol: 
Nej
Hypervisor: KVM
Fast eller dynamisk storlek på VM: Statisk
Pris/mån (Pris för max CPU och RAM): 17500 kr/mån
Pris / TB lagring / mån (snabbaste lagring utan reserverade IOPS): 1480 kr/mån

Betyg

Initiera miljön: 9/10
Gränssnitt: 17/20
Funktioner: 25/35
Prestanda (i förhållande till pris): 33/35
Total: 84/100

Fördelar: 
Mycket snabbarbetat,rent och fint gränssnitt
Google support ökar vår CPU quota på någon minut
Fin men lite ojämn nätprestanda
Bra prestanda sett till pris

Nackdelar: 
Ingen konsolåtkomst
Kan inte ladda upp egna ISO