Ipeer
Ipeer har ett funktionsrikt och snabbarbetat gränssnitt när man vant sig vid det. Grymma nätprestanda och bra kringfunktioner erbjuds av och det känns som att ha ett eget datacenter, fast på annan plats.

Ipeer

Karlstadsbaserade iPeer, som numera är en del av Teliasoneras dotterbolag Cygate, har profilerat sig hårt inom IaaS och har flera olika erbjudanden på området. Förutom VMware-baserad miljö finns också hosted Azure, men vi har här valt att titta på den äldre och mer kompletta lösningen Hosted VMware.

Vi skapar snabbt ett konto och noterar att Ipeer använder standardprodukten vCloud Director från VMWare för sin portal. Vi skapar en VM med maximala värden som gränssnittet tillåter, men denna VM vill inte fungera. Vi skapar sedan en VM med lägre värden efter kontakt med supporten och då fungerar det fint, men det är inte bra att gränssnittet erbjuder möjligheter som sedan inte fungerar i praktiken.

Man kan skapa VM med fri tilldelning av CPU och RAM vilket är bra men vi noterar att mallutbudet alltjämt är ganska tunt. Vi kan dock utan problem ladda upp en egen ISO och bygga vår egen VM från den eftersom vi har tillgång till konsolen på en VM. Det går fort att installera och vi kan sedan skapa vår egen mall att göra nya VM från. Vi skapar lite olika nätverkstopologier och allt fungerar fint. Vi publicerar också en VM mot internet eftersom man inte får en publik IP på sin VM, och detta fungerar utan problem.

Prestandakollen visar en grym näthastighet mot internet för både utgående och inkommande trafik och vi ser här en fördel med att använda en svensk IaaS-leverantör, speciellt om du primärt har svenska kunder. Disklösningen har helt okej värden, även om det inte ligger i topp jämfört med prisbilden. Den maximala standardgränsen för diskar är 4 TB vilket känns lite trångt år 2016, detta är något Ipeer behöver utveckla.

VM grupperas i något som kallas vApps och detta gör det enklare att hålla ordning på alla sina VM och ger möjlighet till separata inställningar för dessa VM. Vi hittar inga funktioner för automatisk skalbarhet och lösningen känns mest som att den är inriktad på att ge samma funktioner som en lokal VMware-baserad lösning, snarare än att ge dynamiska möjligheter att bära självjusterande molnapplikationer. Detta är å andra sidan inte ett krav på en IaaS-tjänst, men ändå något vi saknar i lösningen.

Läs också: Windowsteknikerns framtid – vad måste du kunna imorgon?

Vi har problem med att genomföra vissa åtgärder med Internet Explorer, men med Firefox fungerar det fint. Troligen ett tecken på att VMware och Microsoft inte direkt är de bästa av vänner. Kör du VMeare i din lokala miljö idag så kan man använda vCloud Connector för att knyta ihop miljöerna och enkelt överföra VM mellan din lokala lösning och Ipeers miljö.

Vi märker direkt att det finns fördelar med svenska leverantörer, vår RDP-session mot en VM är mycket rapp och fin och det är nästan som att ha servern på sitt eget nätverk.

Även om bekymret med gränssnittet håller på att kosta Ipeer segern så har företaget en bra lösning till en rimlig prislapp. Vi uppskattar friheten där vi kan ladda upp ISO, ha tillgång till serverkonsolen och skapa egna VM, detta är på något vis kärnan i en flexibel IaaS-lösning och Ipeer uppfyller detta på ett bra sätt.

Specifikationer: 

SLA för VM: 99.8%
Max antal CPU: 32
Max mängd RAM: 250 GB
Max mängd lagring / VM: 4 TB
Hastighet nät (Internet mot Stockholm): 958 Mbit in. 964 Mbit ut.
Hastighet disk (singeldisk på snabbaste lagring): 4400 IOPS. 137 MB/s. 3.6ms latens.
Hastighet single CPU (Gbench3): 2588
Hastighet multi CPU (Gbench3): 34964
Tillgång till serverkonsol: Ja
Hypervisor: ESXi
Fast eller dynamisk storlek på VM: Dynamisk
Pris/mån (Pris för max CPU och RAM): 24000kr/mån
Pris / TB lagring / mån (snabbaste lagring utan reserverade IOPS): 2048kr/mån

Betyg

Initiera miljön: 9/10
Gränssnitt: 17/20
Funktioner: 28/35
Prestanda (i förhållande till pris): 31/35
Total: 85/100

Fördelar: 
Mycket bra nätprestanda
Backup av VM ingår
Kan installera egna OS från egen ISO

Nackdelar: 
Lite fattigt utbud på VM-mallar
Gränssnitt tar en stund att lära sig
Större diskar hade varit välkommet