Azure
Portalen i Azure är snygg och enkel att hitta i och allt är samlat i ett logiskt gränssnitt. Här hittar vi den största VM som erbjuds av de som ingår i testet, men den är också ganska kostsam.

Microsoft Azure Virtual Machine

Microsoft Azure är ett samlande namn på väldigt många olika lösningar, men här fokuserar vi enbart på IaaS-tjänsten.

Har man redan ett MS-konto är det enkelt att komma igång. Efter registrering är vi igång efter bara några minuter, men inser snart att det finns en gräns på 20 vCPU som måste utökas för att kunna skapa stora servrar. Vi skapar ett supportärende för att få detta genomfört men får sedan vänta flera dagar på att få utökningen genomförd. Det är svagt.

När vi väl fått utökningen på plats kör vi igång och skapar vår första server, den största i testet! Ett lagringskonto måste först skapas och vi kan skapa georedundanta lagringslösningar. Vi hittar här som sagt testets fetaste server med 448 GB RAM vilket är en imponerande mängd. Mallutbudet är mycket bra och det finns också färdiga mallar för Linux och Oracle.

Vi kan bara ansluta till en VM med RDP och vi saknar tillgång till konsolen. Vi får hoppas att detta åtgärdas i en kommande version. Portalen är nyligen omgjord och har ett mycket modernare utseende. PowerShell kan också användas för alla åtgärder, om man gillar att arbeta med kommandoraden. Alla VM är skyddade av Microsofts brandväggar och innehåller DDoS-skydd.

azure
Microsoft Azure erbjuder den fetaste virtuella servern med 32 CPU och 448 GB RAM. Kombinerat med 64 TB disk blir det en hygglig VM med bra prestanda. Men det kostar därefter.

Numera erbjuds SSD-diskar och dessa ska vara begränsade till 5000 IOPS, vilket är synd men rimmar med våra resultat. För ännu snabbare fart rekommenderas stripesets med flera diskar. Vi mäter upp strålande värden på CPU-kraft och vill man ha det bästa så är det en sådan här VM som gäller!

Det stora PowerShell-stödet ger utmärkta möjligheter till automation och integrering av Azure i en hybridlösning med din lokala miljö vilket är bra. 
Det är enkelt att ladda upp egna VM som du skapat med Hyper-V lokalt och vi kan också konvertera in VM från VMWare till Azure utan problem.

Enbart fasta storlekar av VM erbjuds. Samtliga licenser (både server + CAL) ingår i priset. Man kan inte ladda upp eller ansluta ISO-filer och man kan heller inte skapa en egen nätverkslösning med DHCP.

Azure VM fungerar bra och vill man ha det fetaste som IaaS-marknaden kan erbjuda idag så är det Microsoft som gäller, även om det kostar därefter.

Specifikationer: 

SLA för VM: 99.95%
Max antal CPU: 32
Max mängd RAM: 448 GB
Max mängd lagring / VM: 64 TB
Hastighet nät (Internet mot Stockholm): 1166 Mbit in. 549 Mbit ut
Hastighet disk (singeldisk på snabbaste lagring): 5071 IOPS. 158 MB/s. 3.1ms latens.
Hastighet single CPU (Gbench3): 2764
Hastighet multi CPU (Gbench3): 44637
Tillgång till serverkonsol: Nej
Hypervisor: Hyper-V
Fast eller dynamisk storlek på VM: Statisk
Pris/mån (Pris för max CPU och RAM): 65000 kr/mån
Pris / TB lagring / mån (snabbaste lagring utan reserverade IOPS): 1360 kr/mån

Betyg

Initiera miljön: 7/10
Gränssnitt: 17/20
Funktioner: 30/35
Prestanda (i förhållande till pris): 27/35
Total: 81/100

Fördelar: 
Enkel automatisering via PowerShell
Logisk och funktionsrik portal för administration
Mycket rikt mallbibliotek
Mycket bra värden på CPU

Nackdelar: 
Kan inte visa konsol på VM
Lång väntetid för ökad CPU quota