Racckspace
Rackspace har ett bra gränssnitt som är snabbt att jobba med. Vi skapar snabbt upp våra servrar och allt känns stabilt och bra. Prisbilden ligger dock lite väl högt, speciellt för lagring, för att vi ska kunna dela ut toppbetyg.

Rackspace

Rackspace har varit med ganska länge och är välkända. Vi skapar spänt vårt konto och anger uppgifter om vårt kreditkort. Kontot skapas på någon minut men vi kan inte göra något innan vi godkänts av Rackspace. Precis. Vi blir uppringda och får berätta lite om vad vi ska ha miljön till, sedan blir kontot upplåst. Portalen är logiskt och snyggt uppbyggd och går snabbt att arbeta med. 
Efter bara någon minut är vi igång och skapar vår första VM. Den får en intern och en äkta extern IP-adress och även om detta är bekvämt skulle kanske en NAT-funktion ha känts bra för att skydda vår server. Detta kan dock lösas genom att man skapar en egen Vyatta-brandvägg framför sin lösning och en mall för detta finns hos RackSpace.

Vi adderar en datadisk till vår server för att testa prestandan och kan välja mellan SATA och SSD som underliggande teknik. SATA är långsam, men billigare än SSD. Diskprestandan med SSD är ok, men inget extra. Lagringen är dessutom ganska dyr så vi hade väntat oss bättre fart på disken. Nätverksprestandan är helt ok. Mallutbudet för VM är hyggligt bra och även om VM endast erbjuds i fasta konfigurationer känns dessa väl avvägda. Man kan inte ladda upp egna ISO för installation vilket är lite synd.

Det är enkelt att skapa egna privata nätverk och det är inga problem att ta eller återställa snapshots på diskar. Det är också enkelt att skapa egna mallar som man sedan skapar VM från. Rackspace har också tagit fram en telefonapp till Iphone som vi använder för att skapa servrar, vilket funkar fint.

Även om Rackspace inte har de bästa prestandavärdena så känns miljön extremt rapp och skön att jobba i, både via konsol och RDP, trots att lösningen ligger placerad i England rent fysiskt. 
Funktioner för övervakning av http/https finns och det finns också funktioner för lastbalansering och automatisk skalbarhet via skapande av nya servrar vid behov. Det är också lätt att skapa och hantera delegering för olika användare i miljön.

Rackspace har verkligen en snygg och väl beprövad lösning som känns stabil.

Specifikationer: 

SLA för VM: 100% (-3h i vissa nödlägen)
Max antal CPU: 32
Max mängd RAM: 240 GB
Max mängd lagring / VM: 64 TB
Hastighet nät (Internet mot Stockholm): 623 Mbit in. 711 Mbit ut.
Hastighet disk (singeldisk på snabbaste lagring): 3676 IOPS. 114 MB/s. 4.3 ms latens.
Hastighet single CPU (Gbench3): 2313
Hastighet multi CPU (Gbench3): 34678
Tillgång till serverkonsol: Ja
Hypervisor: XenServer
Fast eller dynamisk storlek på VM: Statisk
Pris/mån (Pris för max CPU och RAM): 27548kr/mån
Pris / TB lagring / mån (snabbaste lagring utan reserverade IOPS): 4343kr/mån

Betyg

Initiera miljön: 9/10
Gränssnitt: 18/20
Funktioner: 28/35
Prestanda (i förhållande till pris): 27/35
Total: 82/100

Fördelar: 
App till telefon finns för administration
Snabb, snygg och logisk adminportal
Lättanvänd lastbalansering och inbyggd backuplösning

Nackdelar: 
Pris för disklagring lite väl högt i förhållande till prestanda
Man kan inte installera OS från egen ISO