superchipp

Den tekniska högskolan MIT ger sig in i hårdvarubranschen. Forskare har tagit fram en mobil, energisnål och 168-kärnig processor som ska göra robotar, mobiltelefoner och självkörande bilar bättre på att tänka själva – utan att be molnet om hjälp.

Tack vare maskininlärning har datorer blivit bra på att känna igen ansikten, bilder, ljud och tolka skyltar. Men det är system som i regel kräver enorma resurser, vilket inte är något problem för Facebook, Google eller Microsoft. Värre är det för din telefon. Idag löser den det lättast genom att koppla upp sig mot molnet, skicka över en bild och fråga vems ansikte den ser framför sig.

Läs också: Så ska din Android-telefon lära sig att tänka som en människa

Eyeriss, som MTI:s chipp heter, är tio gånger så energieffektivt som en mobil grafikprocessor och designat för att klara den typen av aktiviteter lokalt. Det gör att enheterna inte blir dummare bara för att mobiltäckningen försvinner. Något som är användbart för våra smarta prylar, inte minst i självkörande bilar.

Processorns effektivitet kommer till stor del från att varje processorkärna har sitt eget minne, medan grafikprocessorers kärnor i regel delar minne. När en av Eyeriss processorkärnor behöver dela upp arbetsbördan kan den då kommunicera direkt till de intilliggande kärnorna, utan att gå via en central minnesbank.

Läs också: Så kan Googles Project Tango revolutionera din mobiltelefon

MIT är inte ensamma om att försöka klämma in en självständig artificiell intelligens på ett chipp, Movidius har en liknande produkt på ritbordet. Det är dock oklart om MIT-processorn är tänkt för kommersiellt bruk eller bara för forskningssyfte.