frekvens

En enorm mängd prylar använder sig av 2,4 GHz-bandet för att kommunicera, och nu erkänner teknikjättarna att det blivit för trångt. Cisco och Apple mer eller mindre dödförklarar frekvensen i en ny rapport, skriver The Next Web.

”Enligt etablerad best practice för större företag, och både Ciscos och Apples rekommendation, anses det inte lämpligt för några bransch- eller uppdragskritiska företagsapplikationer att använda sig av 2,4 GHz-bandet”, skriver företagen.

Läs också: Nu kommer den blixtsnabba trådlösa tekniken som ska göra kontoret sladdlöst

Orsaken är trängseln. Inte nog med att oräkneliga enheter samsas på bandet, uppkopplingen kan också störas ut av alltifrån mikrovågsugnar och bluetooth-enheter till juldekorationer och babymonitorer.

Situationen är förstås värre ju fler människor som finns i närheten. I stadsmiljöer, inte minst i stora lägenhetshus, ryms inte alla uppkopplade enheter på samma band vilket leder till att uppkopplingen lätt kan brytas.

Läs också: Strömsnålt och lång räckvidd – Halow ska koppla upp internet of things

Rekommendationen från Apple och Cisco är att företag om möjligt ska använda 5 GHz-bandet till hela sitt nätverk. Samma råd går att ge till den med många grannar tätt inpå, de flesta routrar som säljs idag går att ställa in på antingen 2,4 GHz eller 5 GHz – många klarar dessutom att hålla båda frekvenserna igång samtidigt om du har enheter som inte stöder 5 GHz.