Odroid-C2
Odroid-C2.

Sydkoreanska Handkernel tar det modiga steget att försöka konkurrera med den megapopulära hobbydatorn Raspberry Pi 2. Tanken är inte att prispressa, eftersom Odroid-C2 ska kosta 40 dollar, vilket kan jämföras med 35 dollar för Raspberry Pi 2.

Läs också: Tröttnat på seg uppkoppling? Så använder du en Raspberry Pi för att ge igen

Det är i stället med bättre prestanda som dominanten ska betvingas. I foruminlägg hävdar Handkrenel att Odroid-C2 är 2-3 gånger snabbare än Raspberry Pi 2, tack vare en fyrkärnig Armprocessor med klockfrekvensen 2 GHz och högre bandbredd för minne. Som en jämförelse snurrar processorn i Raspberry Pi 2 med 900 MHz.

Handkernels datorkort levereras med Linuxdistributionen Ubuntu 16.04 installerad och ska även kunna köra Android 5.1. Mängden minne är två GB, det finns en port för Gigabit Ethernet, plats för flashminne och Microsd-kort, samt fyra vanliga usb 2.0-kontakter, en usb 2.0-kontakt med strömförsörjning och hdmi 2.0 för grafik. Vikten är 40 gram och måtten de vanliga 85 x 56 millimeter.

Det återstår att se om Handkernel lyckas konkurrera tack vare bättre prestanda, åtminstone på den svenska marknaden där man numera kan köpa Raspberry Pi 2-kit hos många olika elektronikbutiker.

Läs också: Nätverkstekniker byggde wifi-automat med en banan och en Raspberry Pi

Massproduktionen av Odroid-C2 ska inledas 15/2 och leveranserna ska komma i gång 4/3.