I går smygstartade Javakonferensen Jfokus i Stockholm med utbildningspass. Men det är i dag som det verkligen brakar i gång. Liksom förra året har man lyckats locka en Oracle-höjdare för inledningstalet, den här gången Brian Goetz som är chefsarkitekt för språket Java och biblioteken till det. Närmare pudelns kärna än så går knappast att komma.

Brian Goetz, Oracle.
Brian Goetz, Oracle.

Under talet fattar man rätt snabbt att det är frågan om en kille som verkligen styr och ställer över utvecklingen av Java. Huvudbudskapet för hans tal är glasklart: Man måste ta ansvar för att säkerställa kompatibilitet för alla miljontals existerande Javaprogram som finns i världen. Därav följer att nya funktioner måste införas med försiktighet och att det tar tid att leverera nya versioner av Java.

En slutsats är att hänsyn till kompatibilitet är en begränsning vad gäller innovationstakten för Java. Men i realiteten handlar det om att gilla läget. Det är så här det fungerar.

Läs också: Här är Sveriges bästa utvecklare

Annars kan de 1 700 deltagarna på Jfokus och en iot-konferens som pågår parallellt lyssna på 80 talare under 73 föredrag i dag och i morgon. Ämnesspannet är som förväntat mycket brett. I går, måndag, hölls 14 halvdagarsutbildningar. Det finns också 30 utställare på plats.

Två nyheter på årets Jfokus är en barndag och att tre meetuparrangemang hålls i lokalerna i kväll. Barndagen som var i söndags samlade 100 barn i åldrarna 10 - 15 år. Barnen som bland annat ägnade sig åt Scratchprogrammering fick sällskap av några av talarna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning