Lars Danielsson

Den amerikanska rekryteringssajten Careercast presenterade nyligen en lista över de sju mest stressiga it-jobben. Careercast har tittat på elva stressfaktorer, till exempel mängden resor, deadlines, hur synligt arbetet är, konkurrenssituationen och miljöaspekter. Det slår mig att jag faktiskt har haft alla sju. För vad det är värt, här är mina personliga kommentarer om de mest stressiga it-jobben.

1. Webbutvecklare

Det som gör att just webbutveckling sticker ut är garanterat att det i många situationer går väldigt snabbt att få ut ändringar på sajter till ett stort antal användare och besökare. Det gör att webbutvecklare på många företag förväntas köra ut ändringar och nya funktioner med högt tempo. Lägg till det att arbetskulturen ofta är annorlunda på startups med fokus på webben än på it-avdelningar på landsting och storbanker. Det är snabbare ryck och färre kontroller på de förstnämnda. Det är i alla fall min erfarenhet.

2. Teknisk skribent

Jag tror att det här har att göra med att många människor tycker att det är stressigt att skriva rent generellt. Det gör naturligtvis att många upplever det stressigt även att skriva tekniskt material.

Läs också: Forskning: Du tar ut dina aggressioner på datormusen utan att du vet om det

3. Systemvetare

Med systemvetare, eller systemanalytiker, avses troligtvis folk inblandade i utvecklingsprojekt som inte kodar, utan som jobbar med att analysera nulägen och skriva kravspecar. Sånt man fick lära sig på den systemvetenskapliga linjen på universitet en gång i tiden, och säkert nu också. Det är svårt att säga vad som skulle göra just det här jobbet till det tredje mest stressiga it-jobbet, speciellt som det i många fall befinner sig långt från deadlinerushar. Kanske att man kommer i mycket kontakt med verksamhetsfolk, och chefer, som kan ha åsikter om det man gör?

4. Nätverks- och driftansvarig

Det är enkelt att förstå att det här är ett stressigt jobb. Om man strular till det dör verksamheten på företaget man jobbar på. Jag har en del minnen från driftsarbete som framkallar kalla kårar än i dag, mer än 30 år senare. Som när jag av misstag raderade befolkningsregistret för Sörmland.

Det fanns en säkerhetskopia.

5. Datautforskare

Jag har aldrig haft titeln data scientist (datautforskare) men har jobbat med de uppgifter som en sådan har. Förutom vanlig deadlineångest och jobbiga kunder/användare är det stora stressmomentet definitivt det allmänt rådande datakaos som man förväntas bringa ordning i. Små analysinsatser som skulle kunna ge stora vinster blir inte av eftersom de förutsätter enorma insatser av datahantering. Och datahanteringsprojekt tenderar att bli långa och stora. Lägg till det att verksamhetsfolk för det mest inte fattar vikten av att ha ordning på data, och ändå kommer och gnäller i efterhand. Sådant kan stressa den bäste.

6. It-tekniker

Det som är stressigt med att fixa hårdvara åt andra är att folk blir förbannade och tjatar när saker inte fungerar, men ofta inte tackar när man löser problemen. Det är otacksamt, helt enkelt. Och det är stressigt. Lägg till det att det är vanligt med ”onda andar i pc:n”. Sådant som verkligen borde fungera, fungerar inte. Sådant som fungerade i går fungerar inte i dag. Det allra, allra värsta, men också roligaste att få ordning på, är intermittenta fel.

Min teori är att ju bättre känsla en tekniker har för klassisk felsökning, desto mindre stressad blir personen i sitt arbete. Vid närmare eftertanke gäller det nog alla jobb på den här listan. Det gäller nog faktiskt alla jobb som finns, förutom kanske vd och statsminister.

7. Utvecklare

Careercast listar titlarna ”software engineer” och ”computer programmer” separat. Men jag tycker gott att man kan slå ihop dem och använda den svenska titeln utvecklare. Programmerare fungerar säkert också i de flesta fall.

Läs också: Här är de 10 hetaste it-kompetenserna 2016

Så vad är stressigt med att vara utvecklare? Tja, deadlines? För lite resurser? Dålig kommunikation mellan inblandade i projekt? Oklara krav? Tråkiga arbetsuppgifter? Trilskande plattformar och infrastruktur? Dumma projektledare och chefer? Kassa utvecklingsverktyg, språk, bibliotek, ramverk och tekniska plattformar? Idiotiska metoder? Dötrist underhållsarbete? Gigantiska tekniska skulder? Slarviga kollegor? Versionshelveten?

Om jag ska välja en faktor så får det bli deadlines.

Riktigt stressiga jobb

Journalist är inte ett it-jobb i sig och it-journalist skulle knappast platsa på den här listan. Men det mest stressiga jobb med it-anknytning som jag har haft har en del beröringspunkter med journalistjobbet: Översättare av it-böcker. Arbetsvolymen är helt enkelt utmattande.

Det mest stressiga jag gjort i hela mitt liv är att sitta uppe ett dygn i streck och översätta kommentarer i programkod i en bok om C++, i avsikt att hinna med ett flyg till USA nästa dag. Jag fick hjärtklappning efter att jag blivit klar. Jag fick avboka flyget.

Vilket jobb är enligt Careercast det mest stressiga överhuvudtaget?

Brandman, följt av soldat.