Chrome Edge

I mars är det dags igen och vanan trogen är det nya regler även i denna runda. Årets nyhet är en chans att ta sig ur VMwares virtuella maskin och ta hem 75 000 dollar, drygt 600 000 kronor.

Måltavlor i årets tävling är Microsofts senaste webbläsare Edge eller Google Chrome på Windows 10 med alla de senaste uppdateringarna, skriver IDG News. Eller Safari i OS X El Capitan. Borta är däremot Adobe Reader, Mozilla Firefox och Internet Explorer. Adobe Flash hänger kvar även här, men då bara en version som kommer automatisk med Microsoft Edge.

Läs också: Gamla versioner av Internet Explorer utgör nu en säkerhetsrisk

Lyckas hackarna ta sig in Chrome och Edge väntar en belöning på 65 000 dollar. Safari ger inte lika mycket klirr i kassan, men ändå en inte helt ringa summa på 40 000 dollar. Skillnaden beror på det skydd som Windows erbjuder med verktygen i Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit. Ett verktyg som primärt riktar sig till företag och som ger vissa applikationer möjlighet att använda begräsningstekniker de inte har från början. Något som lägger ett extra hinder i vägen för utvecklarna som tar sig an utmaningen.

Windowsmiljön kommer köras som ett gäst-OS i en virtuell maskin skapad av VMware workstation. Och det är här chansen finns att komma åt en stor del av den totala prissumman. För lyckas deltagaren ta sig ut väntar 75 000 dollar i prispengar.

Roligt för vinnaren, mindre kul för VMware som i januari sa upp merparten av utvecklarna som jobbade med produkten. Då sa företaget att deras produkter för datavirtualisering nått toppen av sin levnadstid och att de skulle spela en allt mindre roll i verksamheten. Man får hoppas några utvecklare är kvar för att laga eventuella brister.

Läs också: Webbläsare till salu? Kinesiska företag lägger mångmiljardbud på norska Opera

Pwn2own är en årlig hackartävling som äger rum i anslutning till säkerhetskonferensen Cansecwest. Första gången den gick av stapeln var 2007. Under åren har måltavlorna varit allt från Quicktime, till Flash, Safari och Internet Explorer. Tävlingen anordnas av säkerhetsföretaget Tippingpoint och sponsras i år av Hewlett Packard och Trend Micro.