Med en kapacitet på 360TB och en livslängd på 13,8 miljarder år har 5d-lagring enorm potential. Forskare vid University of Southampton presenterade tekniken i en avhandling redan 2013, men först nu har de tagit fram en bra metod för att läsa och skriva på diskarna.

När forskarna visade upp den första prototypen hade de bara lyckats skriva 300Kb på en skiva, men nu har de fått tekniken att fungera ordentligt.

Läs också: Så räddar du dina gamla pc-disketter innan det är försent

Skivorna är tåliga och klarar av en temperatur på upp till tusen grader, och livslängden påverkas inte alls så länge de förvaras i lägre temperatur än 190 grader. Ett perfekt lagringsmedium för att långsiktigt kunna arkivera och spara information. De kan hålla information intakt längre än vare sig böcker, flashminnen eller hårddiskar – en 5d-disk överlever faktiskt vår egen civilisation med god marginal.

”Det är spännande att tänka sig att vi har skapat tekniken som kan bevara dokument och information och lagra det i rymden för framtida generationer. Denna teknik kan säkerställa de sista bevisen på vår civilisation: att allt vi lärt oss inte glöms bort”, skriver professor Peter Kazansky i ett pressmeddelande.

Skivorna består av kiseloxidglas och datan skrivs med hjälp av en femtosekundlaser. Den skapar ultrakorta skurar av laser som vara i 280 femtosekunder – eller 280 biljarddelar av en sekund.

Läs också: Nu har ssd högre densitet än hdd. Är det spiken i kistan för mekaniska hårddiskar?

Som namnet antyder använder sig 5d av en fjärde och femte dimension i lagringen. De tre första är förstås höjd, bredd och djup medan de två andra kommer av hur ljuset bryts och polariseras på glasets yta.

Forskarna ska presentera sina resultat på en konferens i Los Angeles i morgon, och letar just nu efter företag som kan vara med och ta fram en kommersiell variant av 5d-lagring.