Pink Floyd

Pink Floyd och Javascript

Liksom det är enkelt att njuta av Dark Side of the Moon även för en nykomling till Pink Floyd, så kan nästan vem som helst få ihop fungerande kod med Javascript vid första försöket. Men när man börjar lyssna på The Wall och funderar på vad Roger Waters egentligen menar med sina texter så vidtar förvirring. Så också när man försöker reda ut hur det egentligen fungerar med datatyper i Javascript. Finns de eller finns de inte?

Lägg till det att både Pink Floyd och Javascript blivit mesigare med åren. De sista Pink Floyd-albumen lät, ärligt talat, tämligen urvattnade. Den senaste versionen av Javascript har fått klasser! Vad är det för fel på prototypbaserad objektorientering?

King Crimson
Foto: Jim Summaria (CC)

King Crimson och C++
Många är de nybörjare inom programmering som slitit sitt hår när de försökt begripa sig på C++. Men när insikterna väl kommit har belöningen varit enorm. Det finns inga gränser.

Läs också: 12 dåliga vanor som sinkar it-avdelningen

Precis så är det med många av King Crimsons album. Totalt obegripliga till en början, men när polletten väl trillar ner är upplevelsen närmast transcendental.

Genesis
Foto: Andrew Bossi (CC)

Genesis och Java
Två skapelser som aldrig tar slut. Om få har fått grepp om alla Javabibliotek så har sannolikt ännu färre tagit sig igenom Supper's Ready (22:54) med förståndet i behåll. Men fansen gillar i båda fallen allt, verkar det som. Så antingen är du i himmelriket för evigt eller så upplever du en aldrig sinande frustration.

Yes
Foto: Rick Dikeman (CC)

Yes och Clojure
Här har vi två skapelser för finsmakare. De flesta andra undrar vad tusan som pågår. Jag menar, har man en keyboardlirare som framför musikstycken om Kung Arthur tillsammans med konståkare så finns det anledning att fundera. Likaså om programmering som helt och hållet verkar gå ut på att avskaffa variabler av traditionell sort.

Soft Machine

Soft Machine och APL

Man kan få ett intryck av att vissa tidigare nämnda proggband och programmeringsspråk är obegripliga. Det är fel. De kanske kan vara lite svåra att förstå ibland.

Men bandet Soft Machine och språket APL är obegripliga för det mesta, dock väldigt vackra i enstaka stunder, när allt liksom bara fungerar. Men en majoritet av intresserade lär inte ha tålamod så det räcker.