Eben Upton
Eben Upton är mannen bakom Raspberry Pi. Foto: Onepiece84 (CC)

På fyra år har Raspberry Pi förvandlat enkortsdatorn från en nischad produkt för ett fåtal hemmafixare till något på allas läppar. Idag släpper stiftelsen den tredje generationen av sin superbilliga enkortsdator och allt tyder på att det kommer att bli ännu en försäljningssuccé.

Läs också: Tröttnat på seg uppkoppling? Så använder du en Raspberry Pi för att ge igen

När Techworld pratar med Raspberry Pis vd och grundare Eben Upton en dryg vecka före släppet är han ändå förväntansfull. Trots fyra år av idel framgångar är han fortfarande ovan.

– För mig personligen har det varit en väldigt underlig upplevelse, att skapa en helt ny plattform som blivit så lyckad, säger han.

– Jag får alltid en känsla av att den här gången kommer vi att släppa en produkt som inte säljer, och den risken finns ju alltid.

Hittills har situationen förstås varit den omvända. Raspberry Pi Zero, som släpptes i höstas, sålde slut på lanseringsdagen. 100 000 enheter gick på nolltid, och den här gången har företaget förberett sig ordentligt för att möta efterfrågan – de har tre gånger så många datorer på lager.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

– Jag hoppas fortfarande att de säljer slut på lanseringsdagen, men vi kommer att ha mer av den här produkten på lanseringsdagen än vi haft någon gång förut, säger Eben Upton.

Har ni jobbat mycket på att utöka kapaciteten?

– Verkligen. Nu har vi kapacitet att bygga strax över 100 000 enheter i veckan efter släppet. Pi 2 var en bristvara i flera månader, jag hoppas att det inte blir så den här gången, säger Eben Upton.

Han är nöjd med att de flesta enheter fortfarnade produceras på hemmaplan i fabriken i Wales, även om en del av tillverkning flyttat till Kina. Det handlar dock främst om de Raspberry Pis som säljs på den asiatiska marknaden.

Det har gått ett år sedan släppet av Raspberry Pi 2, men den tredje utgåvan har fått sig ett rejält hårdvarulyft. Arm-processorn Cortex-A53 ska enligt tillverkaren ge en 50 procentig prestandaökning, dessutom har datorn för första gången inbyggd wifi och Bluetooth.

Eben Upton är nöjd med den nya hårdvaran, och tror att den kommer att låta Pi 3 leva betydligt längre än föregångaren.

Läs också: Pirate Bay-Sunde använder en Raspberry Pi för att ruinera skivindustrin

När Raspberry Pi 2 skulle släppas stod de i valet och kvalet mellan att vänta in A53-processorn eller släppa en modell med kortare livsspann, valet föll på att slänga in processorn Cortex-A7 som driver Pi 2. Samtidigt satte man igång med utvecklingen av Raspberry Pi 3 som redan då väntades bli den stora grejen.

– Nu känner jag att vi landat på en bra nivå. Jag tror att vi kan dra ned på tempot lite. Den här stor potential, jag tror att vi kommer att hålla oss fast vid den ett tag, säger Eben Upton.

Har ni några planer på att släppa fler modeller, som Raspberry Pi Zero?

– Jag tror inte det. Jag kände att Zero gav oss något som vi saknade i katalogen, och jag har ingen sådan produkt på horisonten.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning