På dagen fyra år sedan den första minidatorn lanserades släpps Raspberry Pi 3 Model B med ett rejält prestandalyft och bättre kommunikationer.

Cortex-A7-processorn är utbytt mot en fyrkärnig 64-bitars ARM Cortex-A53 som enligt tillverkaren ska ha upp till 50 procent bättre prestanda än föregångaren.

Läs också: Här är allt du behöver veta om Raspberry Pi

Samtidigt blir det lättare än någonsin att koppla upp sin Raspberry Pi med både 802.11b/g/n wifi och Bluetooth 4.0 ombord.

I övrigt är hårdvaran och designen densamma som hos Raspberry Pi 2 Model B förutom att grafikkortet är något uppklockad. Precis som föregångaren är det interna minnet 1GB sdram som delas med grafikprocessorn.

Utgångspriset på Raspberry Pi 3 är 35 dollar, runt 300 kronor, vilket med all sannolikhet innebär en prissänkning på Pi 2 framöver.

Läs också: 8 coola projekt du kan göra med din Raspberry Pi

Vid släppet av Raspberry Pi Zero i vintras var tillgängligheten ett stort problem. Redan första dagen sålde alla enheter som producerats slut, men nu lovar RPI-stiftelsen att de är bättre förberedda.

– Den här gången har vi runt 300 000 enheter. Jag hoppas fortfarande att de säljer slut på lanseringsdagen, men vi kommer att ha mer av den här produkten på lanseringsdagen än vi haft någon gång förut, säger Eben Upton som är vd för Raspberry Pi till Techworld.

– Nu har vi kapacitet att bygga strax over 100 000 enheter I veckan efter släppet. Pi 2 var en bristvara i flera månader, jag hoppas att det inte blir så den här gången, säger Eben Upton.

Eben Upton säger att stiftelsen har planer på att göra en mindre modell av Raspberry Pi 3 framöver. Den kommer att ha liknande mått som ursprungsdatorn Raspberry Pi 1 Model A.

Hela vår intervju med Raspberry Pis vd och grundare Eben Upton hittar du här.