Linux Mint

Tillhör du en av dem som laddade ner operativsystemet Linux Mint i lördags? Då kan det vara läge att se över vad som egentligen följde med och se om versionen är den rätta. För hackare har lyckats ta sig in på nedladdningssidan och istället fått användarna att ladda ner en hackad version, med bakdörrar. Vilket gör att de kan komma åt privat information om användaren.

Enligt ett blogginlägg på Linux-sajten är det bara de som laddat ner Linux Mint 17.3 Cinnamon edition från sajten som drabbats.

Läs också: Piratkopiering av Windows sätter käppar i hjulet för Linux

”Om du laddat ner en annan release eller en annan version, då påverkas du inte. Om du laddat ner via en torrentfil eller direkt via en https-länk är du inte heller drabbad”, skriver de i inlägget

Bakdörrar är ett allvarligt hot mot användarnas säkerhet och integritet eftersom de gör det möjligt att gå runt datorns eller telefonens säkerhetssystem och få tillgång till data utan att du vet om det.

För att ta reda på om du är drabbad gäller det att ta reda på om du har den rätta versionen, instruktioner för att göra det finns i Linuxbloggen. Om det visar sig att du sitter på en hackad version måste den förstöras. Deras egna utvecklare rekommenderar att filerna raderas, oavsett om de bränts in på en dvd-skiva eller sparats ner på en usb-sticka.

Har den installerats på en dator måste den så klart plockas bort, koppla ner datorn från internet, gör en back-up på dina personliga filer. Installera en version som inte är skadad. Passa också på att byta ut lösenord till viktiga konton och tjänster.

Läs också: Hackare släppte källkod till banktrojan för att vinna cred i undre världen

Just nu är både sajten och dess forum nere, för att städa upp och ställa allt till rätta. Så fort allt är uppe igen uppmanas användarna att byta lösenord till sina konton på sajten, och även till andra konton om de skulle använda samma.