Apple Swift

Apple har haft stor framgång med det nya språket Swift. Huvudpoängen med Swift är att vara ett modernt alternativ till Objective-C för utveckling av IOS-appar, men det finns också intresse för andra användningsområden. Det beror inte minst på att Apple släppte version 2.2 under den öppna Apachelicensen.

Läs också: Därför gör Apples nya språk succé bland utvecklarna

Nu verkar Swifts användningsområde bli ännu bredare. Ramverket Swifton ska göra Swift till ett bättre alternativ för att snabbt bygga webbapplikationer. Swifton är inspirerat av det populära ramverket Ruby on Rails för språket Ruby. Omdömet om Rails brukar vara att det går otroligt snabbt att bygga applikationer, om det är ”rätt typ av applikationer”, men att det kan vara svårt att anpassa Railslösningar. Följer man intentionerna i Rails är allt toppen, annars blir det jobbigt. Vi får se om det blir likadant med Swifton.

Swifton finns än så länge bara i en tidig version. Men skaparen Saulius Grigaitis, teknikchef på konsultföretaget Necolt i Litauen, säger att intresset är stort. 1 200 personer ska ha kollat in Swifton på Github.

Läs också: Öppen källkod glödhett bland it-jättarna – här är 10 produkter som blivit open source

Enligt Saulius Grigaitis är det största problemet med att bygga Swifton Swifts statiska och typsäkra utformning:

– Webbutveckling är som limma ihop olika typer av saker i verkligheten, som information i databaser, anrop av externa api:er och datadefinitioner. Tyvärr finns det inte så mycket funktionalitet för sådant i Swift, säger Saulius Grigaitis till IDG News.

På Github finns mer information om Swift.