I måndags fyllde den allra första hallonpaj-datorn fyra år. Det firade tillverkaren med att släppa den mycket efterlängtade Raspberry Pi 3.

Främsta försäljningsargumentet är att minidatorn ska vara billig och de ruckade de inte på. Planerna på att inte gå över den magiska gränsen 300 kronor ligger fast, som företagets vd sa i en intervju med Techworld. Huvudvärken har snarare varit hur de ska få in så många funktioner som möjligt utan att pyttedatorn blir för dyr.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Många idéer ratades för att de helt enkelt var för dyra, eller inte kompatibla med datorn. Men om vi ger oss tillåtelse att drömma lite om kommande versioner: här är fem tekniker som kunde ha fått plats. Kanske i den fjärde generationens paj?

Raspberry Pi

Mer RAM

Visserligen är pyttedatorn främst en experimentmaskin, eller en förstagångsdator för webbsurf och produktivitetsprogram. Men nog hade det varit fint med lite mer än 1 GB i ram-minne. Kraftfulla program äter snabbt upp minnet och det sätter stopp för den som vill kunna köra flera applikationer samtidigt. Moderna datorer har i dag ofta minst 4 GB i ram-minne.

USB 3.0

För att vara en av marknadens hetaste prylar kör den ändå med gamla usb 2.0-portar. Hade de istället valt en port för usb 3.0 hade till exempel tiden för att få tillgång till filerna på externa lagringsenheter minskat. Men, priset hade gått upp. Och 2.0-portarna räcker utmärkt för att koppla in en mus, tangentbord eller annan utrustning för att använda Raspberry Pi som en vanlig dator.

Läs också: Därför får Raspberry Pi 3 nobben av de stora kedjorna

Nytt GPU

Grafikkärnan i pajen börjar bli lite daterad och en uppgradering av grafikprocessorn hade gjort datorn lite bättre för spel. Den nuvarande processorn, Broadcom videocore IV 3D kan spela 1080p videos med 60 bilder i sekunden. Och den kör OpenGL-spel. Däremot är den inte kompatibel med nya spel-api:et Vulkan som öppnar upp för mer visuellt avancerade Linuxspel till pc och mobiler.

Framöver är det möjligt att Raspberry Pi vill gå över till en grafikprocessor som stöder Vulkan. Men å andra sidan har Broadcom lagt en hel del tid och pengar på den lilla utvecklarplattan så kanske erbjuder de också Vulkanstöd inom kort. Eben Upton har sagt att för kommande versioner står grafiken högt upp på priolistan.

ZigBee

Smarta hem och Internet of things är där det händer, säger experterna. Och Pi 3 har stor potential att vara en del av den utvecklingen, eftersom den stödjer både wi-fi och bluetooth. Men Zigbee saknas, en teknik som är viktigt för att våra hem ska bli mer uppkopplade. Dessutom kommer den köra Googleprotokollet Thread. Tekniken hade faktiskt kunnat användas utan att göra minidatorn dyrare. Men Eben Upton tror mer på bluetooth som framtidens teknik för kommunikation i hemmet.

Läs också: Kan Raspberry Pi få fart på Samsungs operativsystem Tizen?

Windows 10

Nu när Pi 3 kan fungera som en pc, varför inte öppna för en fullvärdig version av Windows 10. I dag används en nedbantad version, Windows 10 IoT Core. Två problem står i vägen: Windows 10 fungerar i dag bara med x86-chipp. Och Windows 10 Mobile, som kan funka för desktop när den kopplas mot en större skärm, körs enbart med ARM-baserade chipp från Qualcomm. Pi 3 har en 64-bitar ARM-processor från Broadcom.

Det är vad vi kan drömma om, en önskelista till Eben Upton.