I slutet av februari uppdagades en omfattande attack riktat mot operativsystemet Linux Mint.

Länken för nedladdning till en viss version av operativsystemet på Mints hemsida hade ändrats. Klickade användaren på länken skickades hen till en sajt med skadlig kod, i Bulgarien.

Där låg en fil som såg ut att vara en riktig och korrekt uppdatering. Men det var en hackad kopia med en bakdörr inbyggd i installationen. Vilket enkelt förklarat betydde att hackaren fick en direktlinje in till datorn.

Läs också: Piratkopiering av Windows sätter käppar i hjulet för Linux

Det är den korta versionen, men i själva verket var det en ganska komplicerad attack. För utöver att skapa en hackad version av Mint var hackaren tvungen att hitta ett sätt att äventyra själva sajten för att lura till sig användare och sprida den falska installationen. Parallellt med att det pågick samlade dessutom angriparen på sig kopior av data från sajtens forum, inklusive personlig information och spårbara lösenord. Data som sen sålts vidare.

Hur många som drabbats går, som i så många fall, inte riktigt att säga. I en analys av företaget Level 3 communication görs en uppskattning att hundratals användare hann ladda ner den hackade versionen.

Men vem låg bakom attacken? En person som kallar sig Peace tog i en intervju med Zdnet på sig ansvaret. Där förklarade hen att syftet med attacken skulle ha varit att få tillgång till så många datorer som möjligt, möjligen för att skapa en botnet. Personen fick tillgång till sajten i januari, via en svaghet i ett Wordpresstillägg.

Administratörerna och ansvariga för Linux Mint har varit hyfsat öppna med vad som hänt. De började varna användare så fort attacken upptäcktes och tog tillfället ner hela sajten för att stoppa spridningen.

Ni som vill säkerställa att ni sitter på rätt version kan jämföra .iso-filen med en lista över legitima versioner på Mints blogg. Om filen inte finns kvar, leta upp en annan fil i mappen/var/lib/man.cy, är mappen tom bör det vara okej, skriver Network World. Hittar du däremot filer där bör du göra en backup på din data, radera hårddisken och installera operativsystemet på nytt.