Traditionellt har storföretag ofta låst sina produkter till sina egna plattformar. Microsoft var definitivt inget undantag. Men så hände något. De började öppna upp för andra lösningar, framtagna utanför deras egen organisation. Senaste exemplet är nu att deras SQL Server kommer till Linux.

Läs också: Här är it-jobben du aldrig hört talas om – som blir glödheta imorgon

Någon gång i början 2017 är planen att mjukvaran ska finnas tillgänglig, skriver företagets vice vd Scott Guthrie i ett blogginlägg. Målet är att ge en konsekvent dataplattform till både Microsoft och Linux. SQL-servern kommer ha flera av nyckelfunktioner som användare kan tänkas förvänta sig av mjukvaran, som tjänster som låter administratörer skicka data från lokala servrar till molntjänsten Azure. Dels för att lagras men också för att samtidigt vara tillgänglig för applikationer som efterfrågar viss data.

2014 la Microsoft till CoreOS Och Cloudera till listan över Azure-tjänster. Och anledningen ska främst ha varit att göra deras molnplattform så heltäckande som möjligt. Även denna gång nämns molnet och Microsoft ser ut att vilja stärka sin position för plattformsoberoende lösningar.

– Det här är ett enormt stort beslut från Microsoft, som gör det möjligt för dem att erbjuda en välkänd och pålitlig databas till ännu fler kunder. Genom att ta en så här tung produkt till Linux visar Microsoft att de menar allvar med sin satsning på att vara en leverantör av plattformsoberoende lösningar, säger Al Gillen, analytiker på IDC till IDG News.

Läs också: Kompetensbrist även för nätkriminella – har svårt att rekrytera hackare

På måndag börjar företaget att skicka ut betaversioner av mjukvaran till en exklusiv skara användare, som innehåller kärnkomponenter hos SQL Server. När Linux-versionen blir tillgänglig till en bredare grupp framgår inte.