Google I/O är ett par månader bort, men redan nu går det att lägga vantarna på utvecklarversionen av ännu icke namngivna Android N.

Normalt sett brukar Google vänta till timmarna innan utvecklarkonferensen, men det är nya tider hos teknikjätten. Idag släpptes en slags alphaversion av det nya operativsystemet.

Läs också: Utvecklarskolan: Kom igång med gränssnitt i Android

– Vi vill få [Android N] till apputvecklarna tidigt så att vi har tid att inkorporera deras feedback, och för tillverkarna är planen att ge dem källkoden mycket tidigare […] så att de har en chans att få ut nya enheter på butikshyllorna, säger Android-chefen David Burke till Greenbot.

Android N kommer med en rad nya funktioner: 

Stöd för flera fönster

Google levererar till sist det efterlängtade stödet för flera fönster. Både mobiltelefoner och surfplattor som kör Android N kan visa flera fönster i ett system som ser ut att påminna om Samsungs Touchwiz.
 Utvecklare som vill hålla apparna snygga även på delad skärm kan manuellt ställa in en minimumstorlek så att gränssnittet inte förvrids fullständigt.

android
Både mobiltelefoner och surfplattor som kör Android N kan visa flera fönster samtidigt.

Utökat stöd för Java 8

Både nya och gamla (från Gingerbread och framåt) Android-versioner får stöd för en rad Java-funktioner, bland annat lambda-uttryck, streams och funktionella gränssnitt. Googles kompileringsprogram Jack kommer också att bli bättre på att hålla sig a jour med nya Java-funktioner.

Bättre notifikationer

I Android N kan utvecklare ställa in alla notifikationer från en app så att de samlas i en och samma ruta i stället för att dyka upp i flera olika. Det går också att ställa in så att användaren kan interagera med notiserna utan att gå in i appen och till exempel svara på meddelanden direkt i notifikationsrutan.

Doze blir bättre på att spara ström

Snoozeläget Doze som släpptes i Marshmallow utökas ytterligare och lägger flera av telefonens mer batterihungriga funktioner i vila så fort skärmen är avstängd. När enheten gått in i Doze kollar den de flesta nätverksfunktioner med jämna mellanrum i stället för hela tiden, men utvecklare kan välja att prioritera vissa funktioner, som meddelanden, så att de kommer fram snabbt ändå. 

Var det allt?

Nej, det här är den första av fem förhandsversioner som Google kommer att släppa innan den skarpa versionen av N dyker upp någon gång i sommar. Varje ny utgåva kommer att lägga till ytterligare några funktioner i Android N.

Läs också: Säkerhetsbrist i Linux-kärnan drabbar miljontals datorer och Android-telefoner

Utvecklarversionen fungerar till en början i Googles Android-emulator och på Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 och Pixel C. Google har också lanserat nya Android Beta Program som gör det enklare att uppdatera enheterna till den senaste förhandsversionen.