Linux är inte något som kommer förinstallerat på datorn, det är något du måste skaffa själv – förutom hos Dell. På en marknad som domineras av Mac OS och Windows är de nästintill ensamma om att sälja datorer som levereras med Ubuntu.

Project Sputnik – ”system utvecklade för och av utvecklare” – startade för snart fyra år sedan. Ambitionen var från början att få ultrabooks med pekskärmar, något som var nytt då, att kunna köra Linux, men det småskaliga projektet har växt ordentligt. Idag genererar serien ”tiotals miljoner dollar” i intäkter.

Läs också: Microsofts käftsmäll mot Oracle – fullt krig på databaser

För ett par veckor sedan växte Project Sputnik ytterligare och omfattar nu fem laptops, däribland en version av XPS 13 med Skylake-processor och allt. Serien har samtidigt gått från ett experiment till ett sätt att faktiskt locka användare från OS X och Windows att testa Linux.

j
Linux-versionen av XPS 13.

Dell fortsätter också att arbeta ihop med open source-utvecklare för att få hårdvaran att fungera fläckfritt med Ubuntu. Det gäller både grundläggande komponenter som processorer, lagringsenheter och minnen – och ”finlir” som pekskärmar, wifi och dockningsstationer.

– Det är inte direkt delikatesserna som gjort den stora skillnaden, det handlar mer om kött och potatis, säger ingenjören Barton George, som grundat projekt Sputnik, till IDG News.

Det har inte varit en spikrak väg. Dells utvecklare har kämpat med att få drivrutiner för exempelvis högupplösta skärmar att fungera. Anledningen till att Linux-versionen av XPS 13 släpps först nu, många månader efter Windows-varianten, är att Ubuntu fram till nyligen saknade stöd för Intel Skylake.

Läs också: Steve Ballmer pudlar om Linux efter 15 år – "älskar" Microsofts nya satsning

Men Barton George tycker att de lyckats med sin föresats: att göra det enkelt att skaffa en fullt fungerande Linux-laptop. Att få hårdvaran att fungera felfritt är förstås något som underlättar om man vill övertala nybörjare att ge upp Mac eller Windows.