Den totala internettrafiken i hela Sverige kan inte mätas eller uppskattas på något enkelt sätt för ingen har alla siffror samlade. Men en som har en ganska bra uppskattning är Netnod, det icke vinstdrivande företag som kopplar samman de flesta av de svenska internetoperatörerna och många utländska. Vi ska försöka skaffa oss en uppfattning om hur den svenska internettrafiken kommer att öka framöver och om Sverige faktiskt har infrastruktur till att klara ökningen. En terabit per sekund i år blir kanske två Tbit/s nästa år, men klarar vi det?
Om det finns någon spindel i nätet, så måste det vara Netnod. De var dessutom först ut med att koppla samman nät i Sverige och är numera spindlar i flera nät än man har lust att räkna.
– Netnod säljer grossisttjänster i Stockholm, Köpenhamn-Malmö, Göteborg, Sundsvall och Luleå till internetoperatörerna. Vi hjälper till med trafikutbyte mellan operatörerna och tillhandahåller annat som de behöver, som NTP-tid och DNS, berättar Patrik Fältström som är utvecklingschef på Netnod.

– Våra datorer anses som allra mest pålitliga i landet. En av anledningarna till att datorer kraschar, är att man konfigurerar fel. Det gör vi också. Men hos oss är allt minst dubblerat, så därför drabbas inte vi lika ofta som andra. Våra system är alltid uppe.
– Men vi är inte ensamma i branschen om trafikutbyte. Operatörerna gör egna tvärkopplingar och det finns andra än Netnod som har knutpunkter, både på kommersiell och på ideell basis. Andra knutpunkter, som exempelvis STHIX kan ha 90 Gbps samlad trafik, medan Netnod har 1,2 Tbps i topparna.
Hur är Sverige kopplat?
Översiktligt är Sveriges Internet kopplat som på följande bild. Netnod äger inga egna fibrer, utan agerar endast omkopplarstationer.

Här är de viktigaste knutpunkterna i Sverige. De finns dessutom co-locationhallar i de flesta svenska större städer där fiberägarnas fibrer möts, inte bara i Stockholm. Endast Telia är utritad som enskild ägare av ett fibernät, men det finns andra liknande. De flesta nätägare peerar dock i slutänden i Netnods switchar.
Givetvis är det även fler än Telia som har sjökabel till resten av Europa. Sjökablarna till Finland och Baltikum, som tar de ländernas internettrafik och teletrafik genom Sverige, är inte heller utritade.
Just nu byggs det svenska nätet ut väldigt mycket i kommunerna. Tyvärr byggs det inte lika mycket stamnät i landet. Nästan all fiber i Sverige ligger i triangeln Stockholm – Göteborg – Malmö. Telia bygger dock just nu en fiber mellan Luleå och Borås, både upphängd i kraftledningar och nedgrävd i marken, under älvar etc. Det är trevligt.
Läs också: Många fördelar med mjukvarudefinierade nätverk – men hur fungerar det egentligen?
Men kartan ovan är översiktlig. Verkligheten är betydligt mera komplicerad. Hur ser Netnod ut inuti? Nästa bild visar vilka internetoperatörer er som kopplas samman hos Netnod. Man kan dessutom uppskatta att de ljusblå svenska operatörerna kopplar ihop sig på andra ställen också och får data från de rosa tjänsterna på dessa ställen.

Ungefär 10 procent av hela internet kopplas via Netnod i Stockholm, nämligen den del som kommer från Ryssland, Finland och Baltikum. Ändå visar bilden ovan bara ena halvan av en Netnod-installation. Allting är dubblerat, på olika platser i staden, med lämpliga mellankopplingar.
Utöver molnen i bilden ovan har Netnod sina egna moln (kallade ”Netnod Internet Exchange” om du läser belastningsgraferna). Det är Netnods tjänster, såsom DNS, NTP-tid mm.
Akamai, Spotify, Netflix med flera anländer bara med två fibrer till Netnod. De har inga lokala servrar eller cachar, utan fungerar som internetleverantörer som alla andra.