Microsoft hade full medvind på förra årets upplaga av utvecklarkonferensen Build. Betaversionern av Windows 10 hade mottagits med idel lovord och operativsystemet skulle rädda på pc-marknaden och Windows-telefonen.

När it-jätten nu slår upp portarna till 2016 års Build är situationen en helt annan. Microsoft måste visa apputvecklarna varför de ska stanna kvar, vilka verktyg de får att jobba med och hur de ska kunna tjäna pengar på Windows 10.

Samtidigt väntas Microsoft ta nya tag med Windows 10-uppdateringen Redstone, och berätta vad i hela världen vi ska använda Hololens till.

Läs också: Surface Book satte fart på Windows 10-rallyt – nu jublar Microsoft

Windows 10 byter Threshold mot Redstone

Det är meningen att Windows 10 ska vara ett operativsystem som ständigt utvecklas, och nästa stora uppdatering har kodnamnet Redstone.

Källor med insyn säger till PC World att Microsoft har stora planer för uppdateringen, och kommer att dela med sig av dem under Build. Det späs på av att ett snabbt raderat tweet från produktchefen Rich Turner. Besökarna kommer att ”flippa ur” när de se vad Microsoft har i kikaren, hävdade han.

Microsoft Maps
Microsoft Maps.

Redan nu använder Windows insiderprogram en tidig version av Redstone, där har ett antal appar, som Maps, fått sig en rejäl ansiktslyftning. Det finns också indikationer på att Cortana kommer att bli rejält mycket smartare.

Även om Windows 10 har nio månader på nacken saknas också en viktig komponent: Windows 10 IoT har fortfarande inte lanserats formellt. Kanske är det dags?

Framtiden för Windows Mobile

Windows-telefonernas marknadsandel fortsätter att störtdyka – enligt de senaste siffrorna från Gartner har de bara runt en procent av marknaden. Det finns få modeller, konsumenterna sviker och samtidigt saknas en ordentlig vision för plattformen.

Upgrade

Siktet verkar åtminstone vara inställt på företagsmarknaden med funktioner som Continuum. Lumia 950 och 950XL var först ut med möjligheten att docka telefonen och använda den som desktop. Nu har även HP har hoppat på tåget med den högpresterande mobilen Elite X3.

Men Microsoft behöver ge plattformen en ordentlig skjuts för att skaka liv i den igen. Kanske är det dags för den beryktade Surface Phone att rädda dagen?

Universella appar

Intresset för Universal Windows Platform, UWP, har varit måttligt, men det kommer att få ordentligt med rampljus under Build-konferansen. Plattformen introducerades på Windows 8 under namnet Windows Runtime, och gör det möjligt att köra samma appar på pc, mobiler, surfplattor, Xbox One och IoT-enheter.

Microsoft är övertygade om att UWP är framtiden kommer att hålla en rad presentationer. Några av ämnen är hur appmodellen för UWP kommer att se ut, hur det anpassningsbara gränssnittet fungerar, och hur man portar befintliga desktopappar, utvecklade i Win32, Dotnet och så vidare, till UWP.

Appar från andra operativsystem

Förra året gav Microsoft ett storslaget löfte: det skulle bli lätt för utvecklare att porta appar från Android, IOS och webbapplikationer till Windows 10. Det gick så där. Det är egentligen bara portningen från gamla Windows-versioner och från IOS som tuffar på.

Monument Valley
Monument Valley finns för Windows-plattformen.

Men för en dryg månad sedan köpte Microsoft till sist utvecklarplattformen Xamarin. Den gör det möjligt att bygga appar för Android, IOS och Windows utifrån en och samma kodbas.

Om Microsoft kan sätta verktyget i händerna på de många utvecklare som jobbar mot Windows-plattformen kan det bli en ordentlig skjuts i appar för sakta förtynande Windows 10 Mobile.

Vad är grejen med Hololens?

Mobiltelefoner, surfplattor och tv-apparater är bara skärmar i annat format, men Hololens är något helt annat. Kommer Microsoft kunna göra det enkelt för utvecklare att porta appar till augmenterad verklighet?

Och Hologramchatt i all ära, men den kanske den viktigaste frågan som är obesvarad är fortfarande: varför välja Hololens augmenterade verklighet över Oculus Rifts virtuella?

Hololens

Det har överlag varit märkligt tyst om vad Hololens egentligen ska användas till. Går det att spela Xbox One-spel? Kolla på Netflix? Släpp loss kreativiteten i Fresh Paint?

En sak är säker, Hololens börjar närma sig en färdig produkt. Under veckan har Microsoft skickat ut headset till utvecklare, och de kommer garanterat att berätta mer om plattformen under Build.

Office har också blivit en plattform

Microsoft ser på Office som en slags miniatyrvariant av Windows 10. En succesivt växande plattform där apparna ska bli mer sammankopplade och där tredje partsutvecklare ska få lättare att jobba och dela sina tjänster.

Men det har inte direkt varit någon rusning till Office appbutik. Varken från utvecklare eller användare. Microsoft kommer definitivt att prata om Office under Build, men hur ska de övertyga oss?