Innehållet i denna artikel:
1. Så fungerar ransomware
2. Här är knepen som hjälper dig undvika ransomware
3. 13 ransomware som plågat världen
4. Oroväckande trend: ransomware som angriper Android
5. Ransomware som attackerar företagets servrar

Ransomware är ett snabbt växande hot mot svenska företag och privatpersoner. Enligt Symantec dubblerades antalet attacker mot svenskar under 2015, och uppgick till hela 275 angrepp om dagen – och mycket tyder på att den siffran kommer att öka.

Gisslanprogramen finns i många versioner, men de värsta följer samma mönster. Användaren luras att installera skadlig kod på datorn eller mobiltelefonen, sedan krypterar programmet allt den kommer åt. Därefter får användaren ett meddelande på skärmen: betala en lösensumma om du vill ha tillbaka filerna.

Läs också: Nu kan gisslanprogram låsa datorn så den inte ens kan starta

Det kan handla om alltifrån några hundralappar till hundratusentals kronor. I regel vill bedragarna ha betalt via bitcoin och inom en vecka. De ger också mycket noggranna och pedagogiska instruktioner för att den som är mindre tekniskt kunnig ska klara av transaktionen.

Den här typen av utpressningar anses numera vara en av cyberbrottslingarnas största inkomstkällor.

De flesta ransomware riktar in sig på Windows, men det finns också exempel på program som angriper Mac, Linux och Android-telefoner – säkerhetsforskare har till och med visat hur programmen kan infektera smarta tv-apparater. Bedragarna riktar dessutom gärna in sig på företag och offentlig sektor.

Men det finns sätt att skydda sig – eller åtminstone se till att gisslanprogrammet gör så lite skada som möjligt om det slår till (se nästa sida).