Oroväckande trend: Ransomware-angrepp mot Androider

De senaste åren har antalet Androidanvändare som infekteras av ransomware ökat kraftig – då utpressare söker sig utanför pc-världen för att hitta nya potentiella offer.

Jämfört med för ett år sedan så har fyra gånger fler användare attackerats av mobila ransomware – det vill säga illasinnade gisslanprogram, enligt säkerhetsföretaget Kaspersky Lab som undersökt fenomenet. Det skriver IDG News.

Läs också: Tro inte på allt du ser – skärmens pixlar kan vara hackade

Det här är en oroväckande trend. Ransomware har hittills mest drabbat pc-användare genom att kryptera all information som är inuti de angripna maskinerna. Därefter hålls informationen som gisslan som sedan ska utväxlas mot pengar.

Exempel på offer hittills har varit sjukhus, skolor och till och med polisavdelningar. Men nu börjar alltså förövarna mer och mer fokusera på smartphones.

Den största ransomware-familjen som Kaspersky upptäckt kallas Fusob – och står för 56 procent av alla attacker. De som drabbas laddar oavsiktligt ner den skadliga koden när de besöker pornografiska sajter, där Fusob maskerats till en multimediaspelare.

Läs också: Trots it-säkerhet för miljarder: Därför blir inte företagen säkrare

Om den väl laddats ner kan Fusob blockera all tillgång till en enhet och sedan krävs offren på pengar. De flesta offer har lokaliserats till Tyskland.
Flera säkerhetsexperter bekräftar för IDG News att mobilen blir ett allt vanligare mål för cyberkriminella.

– I slutänden så följer de (kriminella) pengarna och så hittar de fram till vad som är mest effektivt, säger Christopher Budd, kommunikationschef på Trend Micro.

Han tror att ransomware kommer att fortsätta utvecklas och i allt högre grad rikta sig mot Androidbaserade enheter.