I denna artikel:
1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi
2: De olika modellerna av Raspberry Pi
3: Vad kan man göra med Raspberry Pi?
4: Tillbehör du måste skaffa
5: Installera rätt OS
6: Spännande projekt
7: Mannen bakom Raspberry Pi
8: Ännu fler konkurrenter

Del 1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi

Arrow Development Tools brakar på med Dragonboard 820c, en kortdator som riktar sig till samma publik som Raspberry Pi 3. Dragonboard 820c lär kosta bra mycket mer än Raspberry Pi 3, eftersom den är bestyckad med Qualcomms fyrkärniga 64-bitars Armbaserade processor Snapdragon 820, som är baserad på mikroarkitekturen Kryo.

Läs också: Oracle vill locka unga till Java med Raspberry Pi

Snapdragon 820 används i en del avancerade smartmobiler, liksom Snapdragon 821.

Dragonboard
Arrow Dragonboard 820c.

Dragonboard 820c ska fungera med Android som operativsystem. Men det finns redan information om hur man får i gång Linuxdistributioner som Debian, trots att Arrow hävdar att det bara är Android som fungerar. Framöver bör man även kunna förvänta sig stöd för Windows 10 IoT Core.

Den nya kortdatorn är designad enligt organisationen Linaros specifikation 96Boards. Den bjuder på 3 GB minne, samt hela 32 GB flashminne för lagring. Det finns vidare stöd för trådlösa nätverk, samt usb-portar och gps. Högupplöst video ska kunna spelas och det går att koppla in tre sensorer.


Huawei Hikey 960

Kinesiska telefontillverkaren Huawei har plockat ut sitt system för smarta telefoner, System on a chip, och säljer det nu som en liten Linux-dator, skriver The Verge.

Hikey 960 baseras på tillverkarens åttakärniga Kirin 960-chipp. Fyra av dem är av mer avancerad typ, Cortex A-73, och fyra är lågeffektskärnor av modell Cortex A-53. För den som håller koll på telefonernas tekniska detaljer känns chippet igen från Huaweis Mate 9. Enkortsdatorn kommer framöver att fungera med flera versioner av Linux, utöver Android för vilken den är byggd i dag, något som ger den ett övertag jämfört med Raspberry Pi.
 
Huawei Hikey 960
Huawei Hikey 960.

En viktig faktor för den här typen av minidatorer, och alla datorer när det kommer till kritan, är minnet och minneshanteringen. Och skillnaderna mellan att använda en produkt ämnad för en telefon och en framtagen för en dator är stora, särskilt ur RAM-perspektiv. Eller snarare bristen på RAM i den utrustning som finns i telefoner, samt den lägre hastigheten i de produkterna jämfört med en dator.

Huawei har lyckats få in mer RAM och få upp hastigheterna. Kortdatorn har 3 GB LPDDR4 RAM, alltså det som får minneskretsarna att mata ut data i högre takt. Grafiken klarar av 4K-standard. Däremot har hdmi-porten bara stöd för 1080p-utgång. Det går att ansluta en kamera eller annan hårdvara till Hikey 960.

Läs också: Raspberry Pi-tillverkare köps upp för 7 miljarder

De utvecklare som jobbar med ARM-baserad mjukvara, som till exempel Androidappar, kan ha användning för denna enkortsdator. Mycket av utvecklingen sker i dag i x86-hårdvara som därefter kompileras, eller översätts, till ARM. Men det händer mycket i Linuxvärlden och en hel ARM-dator är målsättningen. Där kan Huaweis enkortsdator vara ett steg på vägen. Men det kostar, 239 dollar tunnare blir plånboken, vilket är betydligt mer än vad man får ge för en Raspberry Pi.

Orange Pi Prime

Orange Pi, ett varumärke för kinesiska Xunlong Software, har inte kommit upp i samma försäljningsvolymer som Raspberry Pi, men kämpar på för att komma i kapp. I bakgrunden finns kretstillverkaren Allwinner. Strategin är brett utbud och prispress.

Läs också: Den här svinbilliga Raspberry Pi-konkurrenten har både wifi och ethernet

Modellen Orange Pi Prime kostar 30 dollar, cirka 270 kronor, exklusive frakt. Den matchar Raspberry Pi 3 vad gäller funktionalitet och bjuder dessutom på lite bättre grafik, tack vare en Mali-450 grafikprocessor. Den ska kunna hantera 2k-video, skriver IDG News.

Processorn är en Allwinners H5, som är en fyrkärnig 64-bitars Armbaserad processor av typen Cortex-A53. Det finns två GB minne, samt bland annat Bluetooth, wi-fi, tre usb-portar, ir-mottagare, gigabit Ethernet-port och en hdmi-port.

Det går att köra operativsystemen Android, Ubuntu och Debian. Det ska även gå att köra samma operativ som Raspberry Pi, vilket bör innebära bland annat det Linuxbaserade Raspbian.

Läs också: Mediateks nya enkortsdator har 10 kärnor – och är redan slut i lagret

En annan modell är Orange Pi 2G-IoT som ska kosta 9 dollar och 90 cent, cirka 90 kronor, exklusive frakt. Den matchar ungefär Raspberry Pi Zero W, plus att den härbärgerar ett 2g-modem för kommunikation av mindre datamängder över långa distanser. Det tänkta användningsområdet för Orange Pi 2G-IoT är att bygga iot-lösningar.

Asus Tinker Board

Asus Raspberry Pi-dödare Tinker Board kan mycket väl bli nästa stora grej när det kommer till mediasystem, eftersom dess fyrkärniga Rockchip-processor både klarar av video i 4k och 24-bitarsljud.

Storleksmässigt är Tinker board rätt lik en Raspberry Pi men under huven på Asus maskin hittar vi dubbelt så mycket ram (2 gigabyte) och Gigabit Ethernet. När det kommer till mjukvara använder sig Tinker board, precis som Raspberry Pi, av en variant på Debian-linux som operativsystem.

Asus Tinker Board
Asus Tinker Board.

Men smakar det så kostar det, all extra kräm gör att prislappen för Tinker Board landar runt 500 kronor. Alltså snäppet dyrare än Raspberry Pi.

Pine Sopine A64

Tillverkarna bakom Pine64 har skapat en ny enkortsdator, Sopine A64. Det är En enkortsdator som enligt IDG News har potential att utmana Compute Module 3. Likt konkurrenten vänder sig Sopine A64 till industrin och företagen.

Sopine A64 är den andra produkten som tillverkaren släpper. Till skillnad från originalet kan A64:an inte fungera på egen hand, inte helt och hållet i alla fall. För att göra det krävs att den kopplas ihop med en annan enhet. Först då blir den en fullvärdig enkortsdator. De har själva en paketlösning och A64 kan kopplas ihop med ett moderkort, Sopine Baseboard Model-A.

Läs också: Därför gör pyttedatorn Raspberry Pi succé i skolorna

Prislappen ligger på samma nivå som en Compute Module 3, mellan 220 (25 dollar) och 260 kronor (30 dollar). I svenska butiker går priset upp mot 400 kronor. Med moderkortet går hela paketet på ungefär 44 dollar, troligen något högre i Sverige att döma av grundpriset.

Tittar man närmare på den tekniska specifikationen finns likheter med hallonpajen. Den har en 64-bitars ARM-baserad cpu med fyra kärnor, som liknar den i Module 3. Utöver det kommer den med 2 GB RAM, vilket är mer än konkurrenten. Där Module 3 har DDR 2 och Sopine A64 DDR3. A64:an har en ingång för micro-SD, men för att använda hdmi eller usb krävs att kompletteras med andra produkter.

Ytterligare en dator att hålla ögonen på är Nvidias Jetson TX2, en Linuxbaserad enkortsdator med en ruggigt snabb GPU baserad på Nvidias senaste Pascal-arkitektur, som är speciellt framtagen för programvara som ger drönare/robotar möjlighet att ta in visuella intryck. Som olika former av självkörande drönare eller ansiktsigenkänningsprogram.

På pappret kör Jetson TX2 fullkomligen över Raspberry Pi 3, men smakar det så kostar det. Datorn kostar nämligen cirka 5 400 kronor.