Del 2: Här är de olika modellerna

Det finns för närvarande nio olika tillgängliga modeller av Raspberry Pi:
Raspberry Pi 1 Model A+
Raspberry Pi 1 Model B+
Raspberry Pi 2 Model B
Raspberry Pi 3 Model B
Raspberry Pi 3 Model B+
Raspberry Pi 3 Model A+
Raspberry Pi Zero
Raspberry Pi Zero W
Raspberry Pi Compute Module 3

Raspberry Pi 1
Den allra första Raspberry Pi-modellen började säljas 2012 och i dag är modellen Pi 1 Model A+ den billigaste varianten av enkortsdatorn. Den har 256 MB RAM, en usb-port, 40 GPIO-pinnar och saknar nätverksport.

Model B+ är en kraftfullare version med 512 MB RAM, fyra usb-portar, 40 GPIO-pinnar och en nätverksport (ethernet) för trådbundet nätverk.

Läs också: Pi Drive är en superslimmad hårddisk för Raspberry Pi – med 314 GB lagring

Raspberry Pi 2
I februari 2015 kom den andra generationen Raspberry Pi-datorer. Då släpptes Pi 2 Model B med en 900-MHz-processor från ARM och 1 GB RAM. Raspberry Pi 2 Model B är bakåtkompatibel med den första generation.

Läs också: Raspberry Pi 3 är här – med wifi och enormt prestandalyft

Raspberry Pi Zero
Med Raspberry Pi Zero tog tillverkaren ytterligare ett steg nedåt i prisklass hösten 2015. Modellen har en prislapp på fem dollar, ungefär 40 kronor.

– Det vi försökt göra är att se till att priset aldrig ska vara ett hinder för de som är intresserade av att börja koda. Och med Raspberry Pi fick vi ner priset. Men vi träffade fortfarande människor som säger att priset är en barriär och vi frågade oss vad vi kunde gör för att få ner priset, säger Eben Upton, vd för Raspberry Pi.

raspberry pi zero
Raspberry Pi Zero är löjligt billig men trots det ännu mer kraftfull än tidigare modeller. Foto: Gareth Halfacree (CC)

Zero-modellen innehåller i stort sett samma delar som tidigare modeller. 512 MB ram-minne, port för HDMI och micro-USB och en processor på 1 GHz, som dessutom ska vara 40 procent snabbare än tidigare versioner.

Mjukvaran som kommer med är Rasbian, ett optimerat operativsystem från Linuxdistributören Debian. Med följer också applikationer som Scratch, Minecraft och Sonic Pi.

Raspberry Pi 3
På dagen fyra år sedan den första minidatorn lanserades släpptes Raspberry Pi 3 Model B med ett rejält prestandalyft och bättre kommunikationsmöjligheter. Cortex-A7-processorn är utbytt mot en fyrkärnig 64-bitars ARM Cortex-A53 som enligt tillverkaren ska ha upp till 50 procent bättre prestanda än föregångaren.

Samtidigt blir det lättare än någonsin att koppla upp sin Raspberry Pi med både 802.11b/g/n wifi och Bluetooth 4.0 ombord.

raspberry pi 3
Raspberry Pi 3 i tillverkarens officiella case.

I övrigt är hårdvaran och designen densamma som hos Raspberry Pi 2 Model B förutom att grafikkortet är något uppklockad. Precis som föregångaren är det interna minnet 1 GB sdram som delas med grafikprocessorn.

Utgångspriset på Raspberry Pi 3 är 35 dollar, runt 300 kronor, vilket med all sannolikhet innebär en prissänkning på Pi 2 framöver.

Läs också: 5 saker som hade gjort Raspberry Pi 3 ännu bättre

Det kommer att komma en mindre variant av Raspberry Pi 3, en ”Model A”, alltså med samma mått som den ursprungliga enkortsdatorn från 2012. De hade också planer på att släppa en Raspberry Pi 2 Model A, men eftersom de hade Zero och Pi 3 om hörnet beslutade företaget att slopa den.

Compute Module 3
Compute Module 3, som släpptes i januari 2017, är mycket mindre och billigare än tidigare versioner, men ändå förväntar sig dess skapare Eben Upton inte att modellen kommer att sälja slut i första taget. Anledningen till detta är att Compute Module 3 inte är gjord för hemmet eller skolan, utan är i stället en maskin som riktar sig till industrin. För att kunna använda sig av datorn måste kunderna även först ta fram en produkt som har en port till datorn på kretskortet, något som Upton tror tar tid.

Compute Module 3
Compute Module 3.

Compute Module 3 använder sig, precis som Raspberry Pi 3, av en fyrkärnig 64-bit Broadcom BCM2837-processor och har 1 GB ram, men är enbart hälften så stor. Skillnaden i storlek beror mycket på att den nya datorn saknar Ethernet, USB, Wif-fi och uttag för SD-kort. I stället skickas alla signaler från de borttagna portarna via en kantkontakt som passar in i ett Sopdimm-uttag, likt de som används vid minnesuppgraderingar på laptops, vilket låter produktdesigners själva bestämma vilka portar de vill använda sig av och vilka funktioner som de klarar sig utan.

Att Compute Module 3 är 10 till 12 gånger så kraftfull som sin föregångare kommer dock med ett pris, vid topprestanda drar den rejält med ström.
”Om du verkligen pushar processorerna hårt kan du nå 4 watt. Om du inte gör det rätt stiger temperaturen och drar ned på klockhastigheten”, säger Upton.
Modellen är alltså inte den modul som ska användas på en batteridriven maskin som alltid står på, för även med multimediakärnan avstängd och ARM processorkärnorna i viloläge tror Upton att datorn drar cirka 100mW.