Del 3: Det här kan du göra med Raspberry Pi

Alla modeller av Raspberry Pi är en komplett dator - i många fall dessutom en hyfsat kraftfull sådan. Var dock medveten om att Raspberry Pi inte kan mäta sig med de mest avancerade fullstora datorerna, varken i fråga om prestanda eller expansionsmöjligheter.

Raspberry Pi som kontorsdator
Raspberry Pi kan användas som en kompakt och billig kontorsdator så länge du inte förväntar dig riktigt höga prestanda. De flesta alternativ för operativsystem är heller inte optimerade för kontorsarbete utan helt andra slags tillämpningar (läs mer om operativsystemen på sidan 4). När vi undersökte möjligheterna att använda Raspberry Pi som en kontorsdator utgick vi från Linuxdistributionen Ubuntu och skrivbordsmiljön Kubuntu, som dock inte är helt enkla att installera på en Raspberry Pi.

Läs också: Här är Lego-chassit som får Raspberry Pi att se ut som ett gammalt Nintendo

Ubuntu är en av de mest populära Linux-distributionerna och kanske den bäst rustade att tampas med Windows och Mac OS på kontoret. Man kommer utan problem åt nas:ar i nätverket, liksom nätverksskrivare. Kompetenta Microsoft Office-kompatibla Libre Office, bildredigeraren Gimp och VLC Media Player är exempel på mjukvara som rullar fint under Ubuntu.

Sedan tidigare finns också behändiga verktyget Noobs, som gör installationen av ett flertal system väldigt enkel. Vi testade att köra det rekommenderade systemet i Noobs-paketet, Debian-porten Raspbian som ska vara optimerad för just Raspberry Pi. De flesta andra distributioner där gick i skrivande stund inte att installera, då de endast är kompatibla med gamla Raspberry Pi, men Raspbian funkade bra. Här är programutbudet betydligt mer begränsat, men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Vi kan även här installera Libre Office, och Raspbian tar upp mindre systemresurser än Kubuntu, så det blir mer över åt programmen, med aningen smidigare scrollning och snabbare laddtider som följd.

Ett gott råd till dig som siktar på att bygga en kontorsdator är att välja den senaste modellen, Raspberry Pi 3. Den har en snabbare processor och dessutom inbyggt wifi-gränssnitt för enkel anslutning till ett trådlöst nätverk.

Mediacenter
När den första Raspberry Pi lanserades för fyra år sedan gjorde den succé som ett snorbilligt mediacenter. Sedan dess har produkter som Chromecast visserligen pressat ner priserna till minidatorns nivå, men en Raspberry Pi erbjuder fortfarande en både billig och kraftfull lösning.

Det finns en uppsjö av operativsystem som förvandlar enkortsdatorn till en htpc (läs mer på sida 4) som OSMC, OpenElec och RasPlex.

Spelkonsol
Minidatorn har allt som behövs för att förvandlas till en kompetent emulator för konsoler upp till 64-bitarseran (Playstation 1 och samtida maskiner). Att emulera gamla tv-spel är en laglig gråskala, men det är ett omåttligt populärt sätt att använda Raspberry Pi på.

Operativsystemet Retro Pie gör det lätt att sparka igång spel från en rad klassiska konsoler. Men det finns också en rad specialiserade operativsystem om du vill emulera en Commodore 64, ZX Spectrum eller varför inte ett Gameboy.

Läs också: Gör din Raspberry Pi till en röstassistent med gratis mjukvara från Amazon

Gör dina dumma prylar smarta
Tack vare det kompakta formatet är Raspberry Pi ett populärt val för olika installationer i ett "smart" hem.

Med enkla medel går det att förvandla ett par gamla högtalare till ett trådlöst ljudsystem, en tv-skärm till en smart-tv eller fixa så att du kan skriva ut via Bluetooth på en gammal usb-skrivare.

Andra smarta knep är att använda en Raspberry Pi som signalförstärkare om du vill få bra wifi-täckning i trädgården, bygga en smart spegel eller koppla ihop datorn med ett par usb-hårddiskar så att du får en egen filserver.