Del 4: Tillbehören du måste skaffa
Det finns många anledningar till att Raspberry Pi är så billig, en av dem är att du inte får något på köpet och det inte finns någon inbyggd hårddisk eller ssd. I lådan ligger bara enkortsdatorn utan en enda sladd.
Det första du behöver skaffa är därför några grundläggande komponenter. Ett micro sd-kort till lagring, en micro-usb-laddare (de flesta mobilladdare fungerar), och en hdmi-kabel om du vill koppla in datorn till en skärm. Mus och tangentbord är förstås också bra.
Köper du en dator som är äldre än Raspberry Pi 3 och vill koppla upp den mot nätet krävs antingen en nätverkskabel eller en usb-dongel med wifi. Raspberry Pi har tagit fram sin egen dongel WiPi som kostar drygt 200 kronor – men det finns många billigare alternativ.
Läs också: Lär din Raspberry Pi prata – Mycrofts artificiella intelligens får öppen källkod
Det finns gott om fantasifulla lådor att stoppa sin Raspberry Pi i, men minidatorn har faktiskt förärats med ett officiellt skal. Lådan, som fått det mycket deskriptiva namnet The Official Raspberry Pi Case, är designad för Raspberry Pi 2 och kostar sex pund – knappt 80 kronor. Det går att plocka bort sidorna och locket på fodralet för att enkelt komma åt datorn.
Det ligger ordentligt med arbete bakom den tillsynes anspråkslösa lådan, skriver Raspberrys mjukvaruchef Gordon Hollingworth. Designprocessen har pågått i två och ett halvt år och företaget har kikat på ett 20-tal möjliga lådor innan de bestämde sig för en som levde upp till deras krav på ”verklig skönhet och design”.
Det finns förstås en uppsjö av alternativ alternativ också. Alltifrån Nintendo-konsoler i Lego till laptopskal och ritningar som du kan 3d-printa ut själv.
Läs också: Nu får minidatorn Raspberry Pi en egen pekskärm
Vill du göra din Raspberry Pi mer mobil kan du byta ut datorskärmen mot en liten platt, bärbar skärm. Raspberry Pi själva har en sjutums pekskärm med tio punkters multitouch där enkortsdatorn går att montera fast på baksidan, men det finns gott om varianter i alla storlekar och prisklasser.
Det finns förstås gott om andra användningsområden för Raspberry Pi än som traditionell dator, och det finns gott om hårdvarukompisar. Alltifrån Ardunio-chipp till Makey Makey-enheter fungerar fint ihop med Pi.
Innehållsförteckning
- Del 1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi
- Del 2: Här är de olika modellerna av Raspberry Pi
- Del 3: Vad kan du göra med Raspberry Pi?
- Del 4: Tillbehören du måste skaffa
- Del 5: Installera rätt OS
- Del 6: Projekt att hämta inspiration från
- Del 7: Han är mannen bakom Raspberry Pi
- Del 8: Här är konkurrenterna som utmanar Raspberry Pi