Del 5: Installera rätt OS

Det finns nästan lika många operativsystem till Raspberry Pi som det finns enkortsdatorer där ute. Har du en Linux-distro du gillar extra mycket finns det nästan garanterat en version som funkar på Pi. Men om du inte vet var du ska börja har vi en lista på några vanliga alternativ.

Noobs
Alla måste börja någonstans, och Noobs är en lika bra start som namnet antyder. Det är i rättvisans namn inget operativsystem i sig själv, utan ett program som gör det lätt att installera operativsystem på sd-kort. Du hittar Noobs här, men många återförsäljare säljer också kort med Noobs förinstallerat på.

Raspbian
Raspbian är en Linux-version som bygger på operativsystemet Debian och har utvecklats av och för Raspberry Pi. Det ger en bra introduktion till enkortsdatorn och flera gratisverktyg för att lära sig programmering följer med i paketet – dessutom får du specialbyggda Minecraft Pi med på köpet!

Ubuntu Mate
Om du i första hand ska använda Raspberry Pi som en nedbantad hemdator är Ubuntu Mate ett av de bästa alternativen. Det är lätt att komma igång med, ser mycket mer välputsat ut än Raspbian och presterar bra på plattformen. Den enda nackdelen är att Mate inte har stöd för den inbyggda Bluetooth-kopplingen i Raspberry Pi 3, men det ska komma inom kort.

OSMC och Rasplex
Om du tänker använda din Raspberry Pi som en streamingbox till tv:n är OSMC och Rasplex de två mest populära alternativen. OSMC bygger på mediaspelaren Kodi, det som tidigare var Xbox Media Center, medan Rasplex använder sig av mediaspelaren Plex.

Läs också: Den officiella lådan till Raspberry Pi är här - kostar 80 kronor

RetroPie
Vill du förvandla din Raspberry Pi till en fullfjädrad spelkonsol? RetroPie är en modifierad version av Raspbian som gör att du kan emulera massor av klassiska spel. Den har stöd för alltifrån gamla dos-spel till Nintendo 8-bitar, Gameboy och Playstation 1 (åtminstone om du har en Pi 3, annars kan Playstation vara lite tungrott).

Windows då?
Tyvärr går det inte att köra desktopversionen av Windows på Raspberry Pi – ännu. Det som finns är en nedbantad utgåva som heter Windows 10 IoT Core, och saknar det grafiska gränssnitt med skrivbord och startmeny du är van vid. Operativsystemet kan köra en applikation åt gången och är, som namnet antyder, i första hand tänkt att köra internet of things-applikationer.