Del 6: Spännande projekt att hämta inspiration från
Bygg en streamingbox
När den första Raspberry Pi lanserades för fyra år sedan gjorde den succé som ett snorbilligt mediacenter. Sedan dess har produkter som Chromecast visserligen pressat ner priserna till minidatorns nivå, men en Raspberry Pi erbjuder fortfarande en både billig och kraftfull lösning.

Det finns en uppsjö av operativsystem som förvandlar enkortsdatorn till en htpc. OSMC och OpenElec är två alternativ som bygger på mediaspelaren Kodi (tidigare XBMC) och RasPlex är ett bra alternativ om du föredrar Plex.
Läs också: Grattis på Pi-dagen! Vi firar med 10 supersmarta Raspberry Pi-projekt
Röststyrning med Amazons assistent Alexa
Amazon vill få ut sin röstassistent Alexa till fler användare – och nu kan du bygga in den i en Raspberry Pi som blir till en röststyrd Alexahögtalare. Den röstaktiverade boten, som reagerar när du säger Alexa, kan hjälpa dig att fjärrstyra ditt hem och att shoppa online.
Både koden och instruktioner kring hur du gör finns tillgängliga på Github. Det som krävs för att bygga Alexastyrda högtalare är förutom Raspberry Pi, version 2, en usb-mikrofon och en handfull billiga komponenter. Det blir ett betydligt billigare alternativ än tidigare då det krävts att man köper Amazons Echo-högtalare för runt 180 dollar för att använda Alexa.
Fixa din egen filserver
Funderat på att bygga ut ditt hemnätverk med en filserver eller en backup? En Raspberry Pi och en usb-hårddisk eller två är den perfekta lösningen. Här får du lite tips på hur du går tillväga för att skapa en NAS-låda eller en Time Capsule-backup för Mac.
För bästa möjliga överföringshastighet, se till att koppla in servern med en nätverkssladd istället för att gå via wifi.
Läs också: Minidatorn Micro Bit är här – får Raspberry Pi att se ut som en jätte
Återupplev klassiska retrospel
Minidatorn har allt som behövs för att förvandlas till en kompetent emulator för konsoler upp till 64-bitarseran (Playstation 1 och samtida maskiner). Att emulera gamla tv-spel är en laglig gråskala, men det är ett omåttligt populärt sätt att använda Raspberry Pi på.

Operativsystemet Retro Pie gör det lätt att sparka igång spel från en rad klassiska konsoler. En fullständig guide till hur du bygger din egen retrospelstation hittar du hos Lifehacker.
Lär dig programmera
Tanken med Raspberry Pi är egentligen inte att bygga tokiga maskiner som ruinerar skivindustrin, utan att lära skolbarn programmera. Så varför inte passa på själv?
Minidatorns eget operativsystem Raspbian är laddat med mjukvara som Wolfram Mathematica, Python-verktyg och en utvecklingsmiljö för det barnvänliga och visuella programmeringsspråket Scratch.
Glöm inte att göra något knäppt!
Tänk på att det finns en oändlig uppsjö av galenskaper du kan använda en Raspberry Pi till.

En dansk nätverkstekniker gjorde en wifiautomat byggd på en banan, Peter Sunde byggde en dator som ruinerade skivindustrin och en missnöjd kund valde att ge igen på sin internetleverantör. Det är bara att välja och vraka!
Innehållsförteckning
- Del 1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi
- Del 2: Här är de olika modellerna av Raspberry Pi
- Del 3: Vad kan du göra med Raspberry Pi?
- Del 4: Tillbehören du måste skaffa
- Del 5: Installera rätt OS
- Del 6: Projekt att hämta inspiration från
- Del 7: Han är mannen bakom Raspberry Pi
- Del 8: Här är konkurrenterna som utmanar Raspberry Pi