Del 7. Han är mannen bakom Raspberry Pi

På fyra år har Raspberry Pi förvandlat enkortsdatorn från en nischad produkt för ett fåtal hemmafixare till något på allas läppar. IDG.se fick en pratstund med Raspberry Pis vd och grundare Eben Upton inför lanseringen av Raspberry Pi 3

– För mig personligen har det varit en väldigt underlig upplevelse, att skapa en helt ny plattform som blivit så lyckad, säger han.

– Jag får alltid en känsla av att den här gången kommer vi att släppa en produkt som inte säljer, och den risken finns ju alltid.

Läs också: Sydkoreanska Odroid-C2 ska blåsa Raspberry Pi 2 av banan

Hittills har situationen förstås varit den omvända. Raspberry Pi Zero, som släpptes hösten 2015, sålde slut på lanseringsdagen. 100 000 enheter gick på nolltid, och den här gången har företaget förberett sig ordentligt för att möta efterfrågan – de har tre gånger så många datorer på lager.

eben upton
Eben Upton är mannen bakom Raspberry Pi. Foto: Onepiece84 (CC)

– Jag hoppas fortfarande att de säljer slut på lanseringsdagen, men vi kommer att ha mer av den här produkten på lanseringsdagen än vi haft någon gång förut, säger Eben Upton.

Har ni jobbat mycket på att utöka kapaciteten?

– Verkligen. Nu har vi kapacitet att bygga strax över 100 000 enheter i veckan efter släppet. Pi 2 var en bristvara i flera månader, jag hoppas att det inte blir så den här gången, säger Eben Upton.

Eben Upton är nöjd med den nya hårdvaran, och tror att den kommer att låta Pi 3 leva betydligt längre än föregångaren. När Raspberry Pi 2 skulle släppas stod de i valet och kvalet mellan att vänta in A53-processorn eller släppa en modell med kortare livsspann, valet föll på att slänga in processorn Cortex-A7 som driver Pi 2. Samtidigt satte man igång med utvecklingen av Raspberry Pi 3 som redan då väntades bli den stora grejen.

– Jag tror att de flesta av oss i teknikbranschen vill proppa in alla nya funktioner vi kan hitta. Men i själva verket vill de flesta, och de gäller även oss i branschen, bara ha tillräckligt många funktioner, och hellre spara lite pengar på att köpa något billigt, säger Eben Upton.