Del 8: Konkurrenterna till Raspberry Pi
Pine 64 - utmanare att ta på allvar
Den första datorn som på allvar kan hota Raspberry Pi släpptes på marknaden i mars 2016. Crowdfundade Pine 64 har en prislapp som börjar på 125 kronor och kan utan problem mäta musklerna mot hallonet.
Hårdvaran i Pine 64 är snarlik Raspberry Pi 3 på många punkter. De använder samma 64-bitars arm-processor, Cortex A53, och har portar för microsd, ethernet och hdmi. Pine 64 har dock snäppet vassare grafik tack vare den tvåkärniga grafikprocessorn Mali-400 MP2 som klarar av att rendera 4k-video, medan Pi 3 får nöja sig med 1080p.
Läs också: Pine 64 är här – kraftfullare och billigare än Raspberry Pi 3
Ram-minnet i Pi 3 ligger på 1GB, men Pine 64-köparna får välja hur mycket de vill ha genom att gräva i plånboken. Minstingen för 15 dollar har 512 MB, mellanvarianten för 19 dollar har 1 GB och värstingen på 29 dollar 2 GB. De dyrare modellerna har också stöd för pekskärmar, kameror och mipi-video vilket 15-dollarsversionen saknar.

På en punkt ligger Pi 3 ändå före, datorn har både wifi och Bluetooth i standardutförandet. Pine 64-spekulanter måste köpa till en extramodul för 10 dollar om de vill kunna koppla upp enheten trådlös.
Pine 64 kan köra en rad Linux-varianter samt Android och Remix OS, ett Android för desktops. Datorn har börjat skickas ut till backarna på Kickstarter, där datorn drog in 14 miljoner kronor, men finns nu att förbeställa för leverans senast i maj.
Läs också: Minidatorn Micro Bit är här – får Raspberry Pi att se ut som en jätte
Odroid-C2 – ett alternativ om du vill köra Android
Sydkoreanska Hardkernel kom lite från ingenstans med enkortsdatorn Odroid-C2 som utpresterar Raspberry Pi på många punkter och kostar lika mycket som en Pi 3.
Den har en fyrkärnig ARM Cortex-A53, precis som Raspberry Pi 3, men klockhastigheten ligger på hela 2GHz.

Handkernels datorkort levereras med Linuxdistributionen Ubuntu 16.04 installerad och ska även kunna köra Android 5.1. Mängden minne är två GB, det finns en port för Gigabit Ethernet, plats för flashminne och Microsd-kort, samt fyra vanliga usb 2.0-kontakter, en usb 2.0-kontakt med strömförsörjning och hdmi 2.0 för grafik. Vikten är 40 gram och måtten de vanliga 85 x 56 millimeter.
Däremot saknar den inbyggt stöd för wifi och Bluetooth, vilket Raspberry Pi 3 kan skryta med.
Läs också: Grattis på Pi-dagen! Vi firar med 10 supersmarta Raspberry Pi-projekt
Up är en högpresterande och dyr konkurrent med Intel-processor
Den är lika stor som en Raspberry Pi, men har ett Intel-chipp, hög prestanda och stor prislapp. Minidatorn Up finansierades via Kickstarter och har inte nått butik ännu, men har ett släpdatum satt till slutet av april 2016 och prislappen ligger på 99 dollar.

Datorn, som är stor som ett kreditkort, har en fyrkärnig Intel Atom-processor som snurrar i upp till 1,84 ghz. Den används normalt i surfplattor och har en energiförbrukning på blygsamma 2w.
Till skillnad från Raspberry Pi har Up stöd för Android och Windows 10.
Cello är ett alternativ för utvecklare och den som vill ha maxad prestanda
LeMakers enkortsdator Cello riktar sig både till utvecklare som vill jobba mot arm-servrar och hemmafixare som inte tycker att Raspberry Pi har krut nog.
Datorn kostar 299 dollar, runt 2 500 kronor, och bygger på serverchippet AMD Opteron A1100-chipp med en fyrkärnig 64-bitars ARM Cortex-A57-processor.

Cello kan var en billig lösning för utvecklare som vill skriva och testa kod för arm-baserade servrar. Arm är i dagsläget vanligast i mobila enheter, men arkitekturen har vunnit mark på datacenter tack vare att de är så strömsnåla.
Datorn kommer att köra Red Hat, CentOS och Debian och släpps under andra kvartalet 2016.
Innehållsförteckning
- Del 1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi
- Del 2: Här är de olika modellerna av Raspberry Pi
- Del 3: Vad kan du göra med Raspberry Pi?
- Del 4: Tillbehören du måste skaffa
- Del 5: Installera rätt OS
- Del 6: Projekt att hämta inspiration från
- Del 7: Han är mannen bakom Raspberry Pi
- Del 8: Här är konkurrenterna som utmanar Raspberry Pi