I denna artikel:
1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi
2: De olika modellerna av Raspberry Pi
3: Vad kan man göra med Raspberry Pi?
4: Tillbehör du måste skaffa
5: Installera rätt OS
6: Spännande projekt
7: Mannen bakom Raspberry Pi
8: Ännu fler konkurrenter

Del 1: Minidatorerna som utmanar Raspberry Pi

Arrow Development Tools brakar på med Dragonboard 820c, en kortdator som riktar sig till samma publik som Raspberry Pi 3. Dragonboard 820c lär kosta bra mycket mer än Raspberry Pi 3, eftersom den är bestyckad med Qualcomms fyrkärniga 64-bitars Armbaserade processor Snapdragon 820, som är baserad på mikroarkitekturen Kryo.

Läs också: Oracle vill locka unga till Java med Raspberry Pi

Snapdragon 820 används i en del avancerade smartmobiler, liksom Snapdragon 821.

Dragonboard
Arrow Dragonboard 820c.

Dragonboard 820c ska fungera med Android som operativsystem. Men det finns redan information om hur man får i gång Linuxdistributioner som Debian, trots att Arrow hävdar att det bara är Android som fungerar. Framöver bör man även kunna förvänta sig stöd för Windows 10 IoT Core.

Den nya kortdatorn är designad enligt organisationen Linaros specifikation 96Boards. Den bjuder på 3 GB minne, samt hela 32 GB flashminne för lagring. Det finns vidare stöd för trådlösa nätverk, samt usb-portar och gps. Högupplöst video ska kunna spelas och det går att koppla in tre sensorer.

Asus Tinker Board

Asus Raspberry Pi-dödare Tinker Board kan mycket väl bli nästa stora grej när det kommer mediasystem, då dess fyrkärniga Rockchip-processor både klarar av video i 4k och 24-bitarsljud.

Storleksmässigt är Tinker board rätt lik en Raspberry Pi men under huven på Asus maskin hittar vi dubbelt så mycket ram (2 gigabyte) och Gigabit Ethernet. När det kommer till mjukvara använder sig Tinker board, precis som Raspberry Pi, av en variant på Debian-linux som operativsystem.

Asus Tinker Board
Asus Tinker Board.

Men smakar det så kostar det, all extra kräm gör att prislappen för Tinker Board landar runt 500 kronor. Alltså snäppet dyrare än Raspberry Pi.

Pine Sopine A64

Knappt hade Raspberry Pi Foundation hunnit släppa senaste modellen Compute Module 3 innan konkurrenterna var där, hack i häl. Denna gång är det tillverkarna bakom Pine64 som lanserar en ny enkortsdator, Sopine A64. En enkortsdator som enligt IDG News har potential att utmana Compute Module 3. Likt konkurrenten vänder sig Sopine A64 till industrin och företagen.

Sopine A64 är den andra produkten som tillverkaren släpper. Den första, Pine 64, släpptes förra året. Till skillnad från originalet kan A64:an inte fungera på egen hand, inte helt och hållet i alla fall. För att göra det krävs att den kopplas ihop med en annan enhet. Först då blir den en fullvärdig enkortsdator. De har själva en paketlösning och A64 kan kopplas ihop med ett moderkort, Sopine Baseboard Model-A.

Läs också: Därför gör pyttedatorn Raspberry Pi succé i skolorna

Prislappen ligger på samma nivå som en Compute Module 3, mellan 220 (25 dollar) och 260 kronor (30 dollar). I svenska butiker går priset upp mot 400 kronor. Med moderkortet går hela paketet på ungefär 44 dollar, troligen något högre i Sverige att döma av grundpriset.

Tittar man närmare på den tekniska specifikationen finns likheter med hallonpajen. Den har en 64-bitars ARM-baserad cpu med fyra kärnor, som liknar den i Module 3. Utöver det kommer den med 2 GB RAM, vilket är mer än konkurrenten. Där Module 3 har DDR 2 och Sopine A64 DDR3. A64:an har en ingång för micro-SD, men för att använda hdmi eller usb krävs att kompletteras med andra produkter.