När Microsoft lanserade Universal Windows Platform, UWP, i början av förra året var förhoppningarna stora. Den nya typen av appar för Windows 10 och Windows 10 Mobile skulle sätta fart på framför allt tillgången till mobilappar. Men så har det inte blivit, faktum är att Microsoft har haft svårt att ens nå fram med information om hur UWP är tänkt att fungera. Ambitionen att få in nya typer av enheter som Xbox One i Windowsfamiljen har inte heller fått så mycket uppmärksamhet.

Skam den som ger sig. Nu tar Microsoft nya tag med UWP. På den stora konferensen Build i San Francisco i går berättade man om ett antal nya högprofilerade UWP-appar från som blir tillgängliga på Windows Store, till exempel från American Express och Bank of America. Men allra mest intressant är kanske att Facebook satsar med flera UWP-appar, till exempel för generell tillgång till Facebook och för Facebook Messenger.

Läs ocksåSå ska Microsoft integrera Linux och Bash i Windows 10

Det återstår att se vilket genomslag de här nya apparna får, men Microsoft nöjer sig inte med dem utan passar även på att visa ett verktyg för att konvertera traditionella Windowsprogram, så kallade Win32-program och Dotnetprogram, till UWP. Satsningen går under benämningen Project Centennial.

Det är oklart hur vettigt det är att konvertera äldre program till det nya formatet, frågan är om användargränssnitten för de äldre programmen låter sig göras om på ett smidigt sätt eller om det är bättre för utvecklare att börja om från början. Tumregeln lär vara att ju mer bakomliggande logik det finns i ett program, desto större vits är det att konvertera det till UWP.

Förutom nya appar så passar Microsoft även på att visa mer detaljerade nyheter för UWP:

– Uppdateringen som kommer nu i sommar har nya api:er för att till exempel använda pennor på ett väldigt bra sätt i appar. Dessutom är det mycket fokus på applikationer som tar intryck av hur användaren ser ut, fingeravtryck, med mera, säger Magnus Mårtensson, konsult på Loftysoft som är på plats på Build.

Läs också: Redstone, Hololens och Windows Mobile – det här kan vi vänta oss på Microsoft Build

Om Microsoft verkligen vill göra skäl för benämningen Universal i UWP så bör företaget så snabbt som möjligt att bygga ut UWP-konceptet med teknik från Xamarin, ett företag som förvärvades nyligen. Det skulle kunna innebär att man får in även IOS- och Androidappar under UWP-paraplyt. Om Microsoft vill gå ännu längre så är nästa steg kanske att integrera UWP med Ubuntuappar, med tanke på lanseringen av möjligheten att köra Ubuntuprogram på Windows.

Frågan är om appar för alla de olika plattformarna ryms inom UWP. Risken är att en sådan sann universalapp inte fungerar särskilt bra på någon enskild plattform. Men ett av Microsofts problem med Windows 10 i allmänhet och UWP i synnerhet är ett magert apputbud, så det är säkert lockande att göra UWP-familjen så bred som möjligt.

Men först måste Microsoft få upp intresset för universalappar i största allmänhet. Facebookappar är nog den mest förhoppningsingivande lanseringen hittills för att lyckas med det.