I dagarna fyllde Windows 10 ett år, och i dag debuterar operativsystemets andra stora uppdatering: Anniversary Update.

Läs också: Leverantörerna laddar för Windows 10-feber på företagen

Den gick tidigare under kodnamnet Redstone och har testats av användare i Windows 10:s insiderprogram de senaste månaderna. I dag börjar den rullas ut till alla Windows 10-användare med automatiska uppdateringar påslagna, men det kan dröja någon vecka innan alla fått tillgång till den.

Här är de stora nyheterna i Anniversary Update: 

Bash i Windows 10

Det mest överraskande beskedet från vårens Build-konferens var att Windows 10 får inbyggt stöd för Linux kommandotolk Bash med hjälp av Ubuntu-tillverkaren Canonical. För några år sedan hade det varit otänkbart, men nu visar Microsoft allvar med att närma sig Linux.

Läs också: Nu finns Bash i Windows 10 – men vad tusan är det egentligen?

Startmenyn får ett ansiktslyft

startmenyn
Så här ser den nya Startmenyn ut. Bild: Computerworld.

Det smartaste justeringen är att när du öppnar Startmenyn syns nu alla appar på en gång, i en alfabetiskt ordnad scrollista i kolumnen längst till vänster. Än längre till vänster hittar du numera alltid ikonerna för avknappen, utforskaren och inställningar.

Men alla kommer nog inte att uppskatta att de sponsrade apparna i Startmenyn får ta mer plats. Antalet appar som föreslås av Microsoft ökar från fem till tio i och med Anniversary Update. Lyckligtvis är det enkelt att göra sig av med dem: högerklicka och välj ta bort.

Läs också: Snart fylls startmenyn i Windows 10 med reklam


Edge vassar eggen

Användarna har ratat Microsofts nya webbläsare, men företaget kämpar vidare. I Anniversary Update får Edge till sist ett viktigt tillskott i form av tilläggsprogram. Den tråkiga nyheten är att Edge har ett minimalt – och lite svajigt – utbud jämfört med konkurrenterna.

Edge har också lärt sig rata Flash i största möjliga mån. Webbläsaren stoppar nu allt Flash-innehåll den bedömmer som oviktigt – som annonser.

Läs också: Chrome krossar Microsoft – nu har webbläsaren över halva marknaden

Biometrisk inloggning på nätet

Windows Hello kommer att utökas så att ett fingeravtryck eller ansiktsigenkänning kan ersätta lösenord på appar och sajter som stöder mjukvaran.

Läs också: Det går fortfarande att få Windows 10 gratis – här är kryphålet

Enklare att använda stylus med Windows Ink 

Det blir också glada nyheter för alla som gillar styluspennor. Windows Ink samlar alla appar som har stöd för pennor på en plats, och OneNote lär sig skapa automatiska påminnelser baserade på handskrivna anteckningar.

Läs också: 10 skäl att uppgradera till Windows 10

Cortana blir smartare – igen

Microsoft har en framtidsvision där Cortana styr hela din dator, men innan dess måste assistenten förstås bli lite vassare. Anniversary Update gör det lättare för utvecklare att integrera Cortana i appar och tjänster, och lär ai:n att lära komma med förslag som att beställa en taxi, automatiskt skriva upp bokningar i kalender eller fråga om du vill ha biobiljetter till filmen du söker på.

Läs också: Microsoft börjar berätta vad Windows 10-uppdateringarna egentligen innehåller

Dessutom...

...blir det nya emojis, ett nytt nattsvart Windows-tema, smartare notiser i Action Center och enklare att återaktivera Windows 10.

Läs också: Detta åker i papperskorgen när Microsoft uppdaterar Windows 10