Formellt ska AMD visa upp sin nya processorserie Bristol Ridge på Computex i slutet av maj, men redan nu har vi fått en smygtitt. Den senaste årsmodellen av HP:s hybrid Envy X360 blir första datorn som levereras med chippet.

Med Bristol Ridge siktar AMD in sig på att konkurrera med Intel Skylake om marknadens lite vassare laptops. Till en början kommer chippen att levereras med två- och fyrkärniga processorer, och det blir AMD:s första bärbara chipp med stöd för ddr4-ram.

Arkitekturen är en vidareutveckling av förra årets Carrizo, men AMD lovar både bättre prestanda och längre batteritid.

Läs också: Råstyrka mindre viktigt i nya superdatorer från HP

I vanlig ordning är det grafiken som är AMD:s styrka. Med Bristol Ridge säger företaget att de kan leverera 50 procent bättre grafik jämfört med motsvarande Intel Skylake-chipp. På Envy X360 lovar AMD att chippet kan köra datorspel i 4k-upplösning, utan dedikerat grafikkort.

Datorn kommer att börja säljas i maj och finns i en variant med AMD:s fyrkärniga processor FX 9800P med Radeon R7 som integrerat grafikkort. Men det betyder inte att HP väljer bort konkurrenten Intel. Envy X360 kommer i fortsättningen att säljas i två varianter – en med chipp från Intel, och en med chipp från AMD.

Datorn har en 15,6-tumsskärm, 11 timmars batteritid och en prislapp som startar på drygt 900 dollar.

Läs också: Ännu mer ram i datorn – Samsung först att bryta 10-nanometersvallen

Bristol Ridge är något av en mellanlandning för AMD. Företaget jobbar redan för fullt med nästa processor, med kodnamnet Zen, som bygger på en helt ny processorarkitektur och lovar ett enormt prestandalyft.