Superdatorn DGX-1 ser inte mycket ut för världen, men Nvidia har packat lådan full med högpresterande hårdvara.

Chippjätten lovar en prestanda på 170 teraflops i en dator som ryms på skrivbordet – eller ”kraften hos 250 x86-servrar”, som Nvidia själva uttrycker det. Sedan kostar den också strax över en miljon kronor.

Läs också: Amerikansk kärnkraft tar hjälp av superdators konstgjorda hjärna

Datorn är skräddarsydd för maskininlärning och kan exempelvis driva de molntjänster som styr självkörande bilar eller robotar. De första enheterna som lämnar Nvidias fabrik i juni går direkt till ett antal universitet som ska använda dem till forskning inom artificiell intelligens.

I hjärtat av DGX-1 finns åtta exemplar av Nvidias nya grafikprocessor Tesla P100 som bygger på Pascal-arkitekturen. P100 har flera nyheter, bland annat ett nytt NVLink-gränssnitt som kan föra över data i 160Gbps, fem gånger snabbare än PCI Express.

Grafikkorten använder minne av den nya, ultrasnabba modellen hbm2. Varje processor har 16GB hbm2-ram, sammantaget 128GB för hela superdatorn. Samsung, som ligger bakom hbm2, uppskattar minnets bandbredd till 256Gbps, dubbelt upp mot hbm.

Läs också: Volvo köper superdator för självkörande bilar – av Nvidia

Datorn har också två 10Gb ethernetportar, 7TB ssd-lagring och processorn är en Intel Xeon E5-2697 v3, något Nvidia anger långt ned i det finstilta. Några fler specifikationer ges inte, det är förstås grafikprocessorerna som chipptillverkaren vill sälja in.

Den enda nackdelen med att slänga upp en DGX-1 på skrivbordet är att strömförbrukningen ligger på 3 200 watt. Hur det kraftfulla systemet kyls är ännu oklart.