En av de största nyheterna från Microsofts utvecklarkonferens Build var att Windows 10 skulle få stöd för Linux kommandotolk Bash med hjälp av Ubuntu. Uppdateringen kommer på bred front först i sommar, men nu finns den att prova på för de som är med i Windows 10 Insider Program.

För att köra Bash behöver du slå på utvecklarläget i Windows 10, och sedan välja att aktivera Windows Subsystem for Linux. Bash körs på Ubuntu direkt i Windows, inte via någon emulator eller virtuell maskin.

Läs också: Så ska Microsoft integrera Linux och Bash i Windows 10

Cortana kommer samtidigt att få bättre koll på Windows- och Android-telefoner. Om du länkar telefonen till datorn säger Cortana till när batteriet behöver laddas, hon kan hjälpa till att lokalisera mobilen och kan ringa några signaler från datorn om du tappat telefonen i soffan igen.

I betaversionen får Microsoft Edge också stöd för några de nya tilläggsprogramen från Pinterest och OneNote. Dessutom uppdateras Reddit Enhancement Suite, Mouse Gestures och Microsoft Translators. Den tråkiga nyheten är att uppdateringen gör att du måste installera om dina gamla tillägg för att de ska fungera.

dark theme
Ett nytt tema för alla som vill ha ett lite gothigare Windows 10. Bild: Microsoft.

Windows 10 får också ett mörkare tema om du föredrar en mer dyster arbetsmiljö – något som räddas upp av ett gäng nya emojis som kan liva upp stämningen hos kollegorna som deppar ihop över det nya temat.

Läs också: ”Linux i Windows vänder upp och ner på it-världen”

Dessutom släpps den nya Skype-appen som bygger på Universal Windows Applications, och på sikt ska ersätta dagens Skype.

I sommar släpps Windows 10 Anniversary Update på bred front, här kan du läsa mer om vilka andra nyheter som kommer att ingå.

emojis
Nya emojis! Bild: Microsoft.