Drömmen om att kunna bygga applikationer utan att behöva koda har funnits lika länge som datorer har använts. Och den vägrar att dö, vilket även gäller mobilappar. Förhoppningen är att verksamhetsfolk, vanliga användare, ska kunna bygga appar de kan ha nytta av på ett enkelt sätt.

Debatten om sådana här verktygs användbarhet är lika gammal som verktygen. Belackarna hävdar att de är odugliga eftersom man ändå måste anpassa applikationer för att de ska bli användbara, vilket ibland inte ens går med de enkla verktygen, och att det då är lika bra att skriva kod från början. Men om användare som inte är programmeringskunniga får möjligheter att skapa applikationer som inte skulle bli skapade annars kanske verktygen ändå är värdefulla, hävdar förespråkarna.

Läs också: Nu finns Bash i Windows 10 – men vad tusan är det egentligen?

Hur som helst, här tittar IDG News på åtta verktyg med vilka man kan bygga appar utan att koda.

Alpha Anywhere
Ett databasorienterat verktyg med en lång historia. Kan användas för att snabbt bygga webb- och hybridappar som även fungerar offline, samt ger appar med överraskande bra prestanda och användarkänsla som stämmer överens med olika plattformar. Databasstödet sticker ut med möjligheter att både använda generiska sql-kommandon och att anpassa kommandona för olika databaser. Möjligheten att cacha information underlättar att skapa offlinelösningar. En nackdel är priset som börjar på cirka 12 200 kronor, per år.

alpha anywhere
Alpha Anywhere.

App Press
Ett webbaserat och kodfritt verktyg för att skapa IOS- och Android-appar, främst avsett för designers. Man jobbar i ett Photoshopliknande användargränssnitt och leverantören hävdar att en designer kan skapa en app på en dag. Priset ligger på mellan 250 och 3 800 kronor per månad.

Eachscape
Ett webbaserat visuellt verktyg för att bygga IOS-, Android- och webbappar, med bakomliggande molnbaserade komponenter. Anpassningen till de olika plattformarna fungerar bra. Visuella komponenter, till exempel för formulär, som sammanfogas till appar översätts av verktyget till programkod för de olika plattformarna. Det går att anpassa komponenterna med egen kod. Det är gratis att börja utveckla med Eachscape, sedan betalar man när appar publiceras.

form.com
Form.com

Form.com
Ett webbaserat verktyg för att skapa formulär för mobiler och webbläsare. Ett flexibelt visuellt formulärverktyg kombineras med serverlösningar. Det går att utgå från pappersformulär och att definiera arbetsflöden, samt utnyttja api:er. Formulär kan användas för att spara data offline som överförs till en server när det finns en anslutning. Priset börjar på cirka 3 400 kronor per månad kanske är avskräckande.

Läs också: Microsoft maxar mobilutvecklingen – bjuder på Xamarin i Visual Studio

Ibuildapp
Här utlovas möjligheten att bygga appar för IOS och Android på fem minuter. Verktyget som är mallbaserat kan producera användbara appar, så länge de färdiga komponenterna som erbjuds duger. Priset varierar mellan cirka 50 och 7 300 kronor per månad.

Quickbase
Ett webbaserat verktyg och plattform för att bygga och köra databasbaserade webbappar. Det finns ett visst stöd för att använda andra databaser än den som är inbyggd. Det finns mer än 800 appmallar som kan anpassas, till exempel en hyfsat komplett projekthanterare. Det går även att designa egna appar. Det går inte att bygga lösningar anpassade för olika mobilplattformar, men webbapparna fungerar bra på mobiler. Det ska även gå att använda de responsiva apparna på vanliga persondatorer. Priset för Quickbase varierar mellan cirka 120 och 330 kronor per användare och månad.

Salesforce
Salesforce1.

Salesforce1 och Lightning
Salesforceanvändare kan bygga appar genom att konfigurera händelser på olika nivåer, till exempel per fält. Och det finns mallar för att skapa mobilappar som ser hyfsade ut. Med verktygen Lightning App Builder, Components och Design System går det att skapa appar för persondatorer, surfplattor och smartmobiler. Om du redan är Salesforceanvändare är det gratis att använda de olika utvecklingsverktygen, annars kostar det från cirka 200 kronor per användare och app, per månad.

Viziapps
En kombination av ett webbaserat designverktyg, en samling anpassningsbara exempelappar och kodgenerering för så väl mobila webbappar, som IOS- och Androidappar. Det finns tillgång till komponenter som formulär och diagram, hantering av användarhändelser, 60 färdiga bakgrunder och 4 000 bilder att välja mellan, samt lösningar för navigering i apparna. Det går att anpassa appar med Javascript och att hantera data från fler än 50 olika källor. Det finns en gratis utvärderingsversion av Viziapps, sedan kostar det mellan cirka 270 och 1 100 kronor per app och månad, plus supportavgifter.