Efter drygt ett års strid om huruvida LTE-U är en belastning på wifi-nätverk verkar nu operatörerna istället rikta blickarna mot LAA. Det är en standard som utnyttjar det olicenserade 5 GHz-bandet, som används för trådlös wifi-anslutning, för att förstärka signalerna i LTE-nätet.

LTE-U hamnade på operatörernas karta i slutet av 2014. Tekniken innebär att mobiloperatörerna skulle få möjlighet att förbättra sitt täckningsområde genom att utnyttja wifi-accesspunkternas olicenserade 5 GHz band för att skicka signaler. Men redan från början stod det klart att LTE-U inte föll några av it-industrins giganter på läppen. Bland annat skickade Google en lång protest till amerikanska myndigheten FCC, som ansvarar för frekvenstilldelningen.

Enligt kritiker skulle LTE-U tekniken innebära stora prestandaförluster för reguljär wifi-trafik genom att helt enkelt stjäla mycket av bandbredden från accesspunkterna. Det är något som operatörerna, med Qualcomm i spetsen, å andra sidan förnekar bestämt.

Läs också: 4G eller wifi? – hård kamp om topphastighet i näten

Nu verkar bråket i stället landa i att blickarna riktas mot en annan standard som fungerar på samma sätt som LTE-U, men är snällare mot wifi-nätverken. Standarden LAA är redan färdigformulerad och produkter med stöd för LAA väntas lanseras under året.

– LTE-U må redan vara distribuerat, men inte särskilt länge till. Det är svårt att förstå varför en operatör skulle fokusera på LTE-U när LAA kommer så snabbt efter, säger Phil Marshall, analytiker på Tolega Research till IDG News.

LAA har två viktiga fördelar jämfört med LTE-U. Först och främst har LAA en ”lyssna innan du pratar”-funktion som ska ta död på den främsta kritiken mot LTE-U, nämligen att det kan börja skicka data även om en annan enhet redan använder kanalen. Den andra fördelen är att LAA är en del av den officiella LTE-standarden, som operatörerna förlitar sig på för att systemet ska fungera och kunna växa i framtiden.

Läs också: Ny wifi-teknik fixar mobiltäckningen inomhus – men operatörerna segar

Dessa två pusselbitar är viktiga för att LAA ska få godkännande att lanseras i de flesta av världens länder. LTE-U utvecklades som ett sätt att kunna utnyttja de olicenserade frekvenserna utan att behöva vänta på att organisationen 3GPP, som styr över LTE-standarden, ska bli klara med just LAA-standarden.

– Standardiseringsprocessen har tagit längre tid än LTE-U-förespråkarna förutsåg, säger Phil Marshall.

När nu LAA-standarden är färdig har även de främsta LTE-U-förespråkarna vänt blickarna mot LAA. Qualcomm, som redan levererar LTE-U-utrustning, har redan börjat demonstrera ny utrustning med LAA-kompatibilitet. Svenska Ericsson marknadsför även de LTE-U-utrustning, men meddelade i mars att deras LTE-U-mjukvara kan uppgraderas till att följa LAA-standarden.

Ironiskt nog kan konflikten om LTE-U ha fungerat som en röd matta för LAA, som just nu verkar möta väldigt lite motstånd. Troligen mycket tack vare att den värsta kritiken redan har riktats mot LTE-U.

– Utan LTE-U hade fokuset för konflikten troligtvis hamnat på LAA i stället, säger Phil Marshall.