I denna artikel:
1. Det här är en hybriddator
2. Här är tio hybriddatorer att ha koll på
3. Vad finns under skalet på en hybriddator?

Det tog några försök innan de blev riktigt bra, men till slut hittade Microsoft rätt med Surface Pro-serien. När försäljningen av både surfplattor och laptops tappar går hybriddatorerna mot strömmen.

En hybriddator, eller 2-i-ett-dator, är helt enkelt en dator som kan användas både som en surfplatta och som en vanlig bärbar dator. En del modeller har ett tangentbord som tillfälligt kan fällas undan, medan andra erbjuder möjligheten att helt koppla bort tangentbordet så att datorn förvandlas till en renodlad surfplatta.

Läs också: Nu är det 2-i-1 som gäller på pc-marknaden – konsumenterna visar vägen

Det finns flera anledningar att välja en hybriddator. Jämfört med en surfplatta är de oftast mer kraftfulla och erbjuder fler portar för att enkelt ansluta tillbehör till datorn. En hybriddator är dessutom lättare att bära med sig jämfört med en traditionell bärbar dator, särskilt i de fall du kan koppla loss tangentbordet helt.

Om du hör till de som försökt utföra kontorsarbete med endast en surfplatta, och tyckt att den inte riktigt räckt till, kan en hybriddator vara den perfekta lösningen med dess kombination av kraftfulla funktioner och behändigt format.

Läs också: Windows 10 sätter fart på försäljningen av hybriddatorer

Även om hybriddatorerna är att betrakta som billiga måste du ändå vara medveten om att du får mer datorkraft för pengarna om du väljer en traditionell, bärbar dator. De är heller inget bra val för dig som ställer riktigt höga krav när det gäller grafikprestanda. Så ställ dig frågan om du verkligen kommer kunna dra nytta av fördelarna hos en hybriddator innan du springer iväg och köper en.

Efter Microsofts framgångar med Surface Pro har många andra tillverkare också fattat galoppen och flitigt kopierat föregångaren. Det senaste året har en strid ström Windows-hybrider som lånat designen från Surface dykt upp på marknaden. Våra kollegor på Network World har listat tio alternativ till originalet (se nästa sida).