I dag släpptes Ubuntu 16.04 LTS, kodnamn Xenial Xerus, och Canonical visar på allvar att Linux kan vara något för jobbdatorn. Här är nyheterna som gör att de kan konkurrera med Windows.

Ubuntu

Fem långa års livscykel

Bokstavskombinationen LTS står för long-time support, det betyder att Canonical kommer att hålla 16.04 uppdaterat i fem år framöver. Canonical varvar mellan att släppa versioner med kortare livslängd på 18 månader, och LTS-versioner med fem år. Det är tillräckligt lång tid för att företag ska våga satsa på att köra operativsystemet.

Läs också: Här är allt du behöver veta om minidatorn Raspberry Pi

Docker

Massor av applikationer och verktyg

Ubuntu 16.04 har nya portar av Firefox 45, Chromium 48 och Gnome Calendar, har en kompetent produktivitetsserie i Libreoffice och en rad utvecklarverktyg. Python har uppgraderats till 3.5-serien, Docker till 1.10, PHP till 7.0, MySQL till 5.7 och Juju 2.0 och glibc 2.23 finns med.

Ubuntu Snaps

Snap är ett nytt, kraftfullt format för appar

Ubuntu lägger sig till med ytterligare ett filformat för applikationer, Snap, som ska fungera parallellt med klassiska Debs. Formatet har alla bibliotek och liknande med i paketet, därför blir det inga kompatibilitetsproblem om datorn har andra versioner av biblioteken. Det gör det enklare att snabbt få nya applikationer att fungera i Ubuntu, och lättare att få dem att fungera över olika plattformar – desktop, mobil, servrar eller IoT.

LXD

Supereffektiv virtualisering med LXD

I samband med 16.04 släpps hypervisorn LXD, en virtualiseringslösning anpassad för att hantera containrar. Det är en slags virtuell maskin, fast den körs väldigt nära hårdvaran och kan därför jobba mycket effektivare.

Openstack

Fullt stöd för OpenStack Mitaka

Ubuntu är redan det populäraste operativsystemet för att driftsätta OpenStack, åtminstone enligt Canonical. Den nya utgåvan kommer dessutom med fullt stöd för nya OpenStack Mitaka.

ZFS

ZFS och CephFS på Linux

Filsystemet ZFS används redan i stor utsträckning vid moln- och containeroperationer på Ubuntu. Med släppet av 16.04 får ZFS ett ordentligt erkännande av Canonical. Samtidigt tillkommer stöd för CephFS, ett distribuerat filsystem för storskaliga lagringslösningar.

Läs också: Nu finns Linux kommandotolk Bash i betaversionen av Windows 10

IBM

Stöd för IBM Z och LinuxOne

Ubuntu är mycket mer än bara en plattform för desktopdatorer, det märks tydligt när 16.04 får stöd för IBM:s stordatorer System Z och LinuxOne. Operativsystemet passar nu i allt ifrån Raspberry Pi, via surfplattor och hemdatorer upp till stora datacenterlösningar.

Ubuntu

Ubuntu har Microsoft i ryggen 

Det hade varit otänkbart för några år sedan, men Canonical har ju inlett ett samarbete med Microsoft. Det innebär, förutom Linux-stöd i Windows 10, att Ubuntu 16.04 har stöd för Azure.